Varför försvinner diagnosen? 19 juni 2025 Diagnos Från och med 2028 försvinner diagnosen utmattningssyndrom. Detta eftersom det internationella diagnossystemet uppdateras från ICD-10 till ICD-11, och det är bara i Sverige som utmattningssyndrom…
En katt som terapi? 17 juni 2025 Terapi Terapihundar har funnits länge – men hur är det med terapikatter? En studie publicerad i tidskriften Animals visar att vissa katter faktiskt kan vara lämpade…
Därför är naturen bra för oss 15 juni 2025 Terapi Blodtrycket sjunker, pulsen går ner och andningen blir lugnare. Det finns få saker som kan sänka våra stressnivåer lika snabbt som att vistas i naturen.…
Deppiga nattugglor 13 juni 2025 Forskning För dålig sömnkvalitet, för lite mindfulness och högre alkoholkonsumtion kan förklara varför personer som är vakna sent löper större risk för depression, enligt en studie…
När ska barnen få börja dricka? 11 juni 2025 Fråga psykologen FRÅGA: Jag är mamma till en tjej som är 15 år. Hon anser att det nu är dags att delta i vissa fester med sina…
Högre demensrisk i utsatta områden 9 juni 2025 Forskning Människor som bor i mer socioekonomiskt utsatta områden löper större risk för att utveckla demens jämfört med människor boende i mindre utsatta områden. I alla…
Så lär sig hjärnan bäst 7 juni 2025 Hjärnan Det mänskliga minnet är komplext och resultaten från enskilda studier är inte alltid är lätta att omvandla till praktiska tips vad gäller inlärning. Tidigare forskning…
Mitt barn stör på lektionerna! 5 juni 2025 Fråga psykologen FRÅGA: Vår sjuåring är enda barnet. Han är verbal, lär sig lätt och fort, och har stor fantasi. Som enda barn har han alltid varit…
Hudproblem påverkar oss mentalt 3 juni 2025 Tips I sin nya bok Din hud (Polaris fakta) skriver hudvårdsinfluencern Lina Livian om hudvård utifrån forskning och expertis. Hon skriver också personligt om sin egen…
Vad är Mandelaeffekten för något? 1 juni 2025 Psykologiskolan Mandelaeffekten är ett fenomen där en stor grupp människor delar falska minnen av en viss händelse eller fakta. Namnet kommer från att många människor delade…
Så fastnar minnena när vi sover 30 maj 2025 Hjärnan Hjälper det att sova på saken? Ja, i alla fall om man vill komma ihåg det man upplevt och lärt sig under dagen. Medan vi…
Mänskliga Mumintroll 28 maj 2025 Filosofi Tove Janssons sagor om Mumintrollen firar 80 år i år. I de lekfulla berättelserna finns mycket psykologi att hämta i karaktärerna och deras sätt att…
Vad är body doubling för något? 26 maj 2025 Psykologiskolan Body doubling, på svenska ibland kallat parallellarbete, är en strategi där en person arbetar eller genomför en uppgift i närvaro av en annan person, antingen…
Henrik Fexeus: ”Mentalism är magi för vuxna” 24 maj 2025 Det har jag lärt mig Mentalisten som skriver psykologiska thrillers.
Hur slutar jag missbruka socker? 22 maj 2025 Fråga psykologen FRÅGA: Jag har ett problem som jag skulle kalla för sockermissbruk. Jag kan frossa i godis och kakor utan att jag ens är sugen eller…
Vad är en äkta känsla? Ny pjäs om antidepressiva och känslors biologi 18 maj 2025 Intervju Är deras kärlek äkta – eller bara en biverkning av läkemedlet?
Oklart när adhd-medicinen hjälper 16 maj 2025 Npf Barn och unga som får diagnosen adhd har ökat, men närmare var tredje barn verkar inte bli hjälpta av läkemedel. En svensk studie från Umeå…
Det förflutna står fast – ändå ältar vi 14 maj 2025 Krönika På lunchen skickar jag ett sms till tonårsdottern: ”Ser fram emot att åka snowboard med dig!”. Jag har lärt mig att inte räkna med svar,…
Så blir du modig, trots att du är rädd. 6 tips från psykologen. 12 maj 2025 Steg för steg Varje gång vi går emot impulsen att undvika något är en seger värd att fira.
Är du din diagnos? 10 maj 2025 Ledare Att leta efter en underliggande orsak till flera symtom är det klassiska sättet att diagnosticera åkommor – men det har sina begränsningar.
Åsa Konradsson Geuken:”Alla mina vakna timmar går till att arbeta med schizofreni” 8 maj 2025 Intervju Broderns sjukdom blev hennes kall. Möt forskaren Åsa Konradsson Geuken, docent i farmakologi och ordförande för Schizofreniförbundet.
Kan klinisk hypnos användas för att fördjupa psykoterapeutiska behandlingar? 6 maj 2025 Terapi Klinisk hypnos kan användas – och används – för att behandla smärta och för att fördjupa effekten av psykoterapeutiska behandlingar. Men vad är egentligen hypnos? Och vad är det inte?
Nätverksanalys kan vara en väg framåt när det kommer till psykiatriska problem 5 maj 2025 Psykologi Dagens diagnossystem är för snävt för att fånga upp de komplexa samband som ofta finns mellan psykiatriska problem. Därför kan nätverksanalys vara en väg framåt. Psykologen och forskaren Lars Klintwall förklarar hur det fungerar.
Den mänskliga sexualitetens historia 5 maj 2025 Reportage Antilopdans på savannen och hjortlek i Norden? Arkeologen Jonathan Lindström tar oss med till en tid långt innan säkra preventivmedel, RFSU:s psykologer och skolornas sexualrådgivning hjälpte ungdomar till en säker och respektfull sexualitet.
Nytt nummer: Se mig djupt i ögonen med Modern Psykologi 3/2025. 30 april 2025 Utgåva Hurra! Ett sprillans nytt nummer av Modern Psykologi finns ute nu! Vi har tittat närmare på klinisk hypnos (vad är det egentligen?) och även på…