En ny syn på hjärnans funktion 7 februari 2022 Forskning Hjärnan Henrik Jörntell om en ny syn på hjärnans funktion Neurofysiologen Henrik Jörntell och hans forskargrupp vid Lunds universitet har under lång tid studerat hjärnans funktion…
Så förändras hjärnan under graviditeten 3 februari 2022 Hjärnan Relationer Reportage Hjärnans förändringar under graviditeten kan hjälpa till att förbereda den gravida på att bli förälder, tror forskare. Och det finns tecken som tyder på att…
Hjärnhälsa. 5 sanningar om hjärna och träning. 5 januari 2022 Steg för steg Träning ger bättre kondition, starkare muskler, sänker stressnivåer och minskar risken för en rad sjukdomar. Det har vi vetat länge, men på senare år har…
Ångest, rock och hjärnor med Joseph Ledoux 12 december 2021 Hjärnan Intervju Jonas Cullberg träffade den smått legendariska hjärnforskaren i New York.
Min mamma irriterar mig 1 december 2021 Fråga psykologen FRÅGA Jag är 39 år och min mamma är 72 år och jag önskar inget annat än en fin relation de år vi har kvar…
Det finns inga hjärnspöken 26 november 2021 Hjärnan Krönika Vad tror du hjärnans viktigaste uppgift är? Om du inte vet är du i gott sällskap. Jag har frågat kolleger och fått de mest skilda…
Varför blir jag rädd på stan? 25 november 2021 Fråga psykologen FRÅGA Det händer att jag drabbas av en olycksbådande känsla när jag går ensam på stan eller är långt hemifrån. Det känns som att människor…
Bättre skydd av mer sömn 28 oktober 2021 Forskning Nyheter Mycket tyder på att bra sömn ger bättre skydd av covid 19-vaccin. Sömnbrist försämrar kroppens immunförsvar och gör oss mer mottagliga för virusinfektioner, vilket omvänt…
Brain freeze! 28 oktober 2021 Bilden Hjärnan Du har nog varit med om det: att du får jätteont i huvudet i en mycket kort stund precis när du ätit eller druckit något…
Hormoner kan bromsa 28 oktober 2021 Forskning Många kvinnor får migrän vid mens. Man har därför antagit att hormoner spelar en stor roll, men inte vetat exakt hur. Forskare vid Lunds universitet…
Ect mot självmord 28 oktober 2021 Forskning Ect-behandling, electroconvulsive therapy, kan minska risken för självmord hos deprimerade. Åtminstone månaderna efter att de varit inlagda på sjukhus för sina besvär, en period som…
Problemlösning bra för matten 28 oktober 2021 Forskning När barn får träna upp sitt visuella arbetsminne och sin problemlösning förbättrar de sin matematikinlärning. Detta visar en stor studie på över 17 000 svenska…
Därför ser vi ansikten överallt 28 oktober 2021 Hjärnan Från grekiskans para, ”vid sidan om” eller ”bortom”, och eidolon, ”bild”, kommer ordet pareidoli – ett fenomen som innebär att vi ser mönster, mening eller…
Spaka råttor 28 oktober 2021 Forskning Hjärnan De PKCd-positiva nervceller som finns i centrala amygdala, det centrum i hjärnan som är inblandat i inlärning kopplat till rädsla, verkar vara avgörande för om…
Adhd + demens = sant 28 oktober 2021 Forskning Risken för demens är större för föräldrar och mor- och farföräldrar till personer med adhd, än för dem med barn och barnbarn utan adhd. Detta…
Stressa ner med pelargon 28 oktober 2021 Forskning Vill du stressa ner kan det vara en god idé att ha en Dr Westerlund eller annan pelargon hemma. En ny studie från Statens lantbruksuniversitet,…
Mozart mot epilepsi 28 oktober 2021 Forskning Den berömda Mozart-effekten, där det hävdades att barn som lyssnade på Mozart blev smartare och presterade bättre i skolan, har avskrivits som en myt. Men…
”Omsorg är en viktig kompetens” 27 oktober 2021 Det har jag lärt mig Nadja föddes sex veckor för tidigt. Snabbt insåg läkarna att allt inte stod rätt till och efter några månaders ovisshet visade det sig att hon…
Om en mamma som inte minns 27 oktober 2021 Intervju Relationer När någon inget längre minns. Vem blir hon då? Det är utgångspunkten för författaren och psykologen Jonas Bruns bok Hon minns inte (Albert Bonniers förlag).…
Litterär placebo 27 oktober 2021 Recension Att en forskarstudie är dubbelblindad betyder att varken försöksledare eller deltagare vet vem som förses med placebo och vem som får en aktiv substans. Titeln…
Han säger nej till fler barn 27 oktober 2021 Fråga psykologen FRÅGA Jag och min man har två barn under sex år, och båda förlossningarna var ganska krävande. Under sista förlossningen fastnade barnet och efter att…
Ingen kan hantera min 2-åring! 27 oktober 2021 Fråga psykologen FRÅGA Min fru fick ledproblematik efter en tuff graviditet och förlossning, vilket har gjort att jag som pappa är den som tagit hand om vår…
Musik på hjärnan 25 oktober 2021 Hjärnan Reportage Ingmar Bergman är en sann ikon: kritikerhyllad, omdebatterad och internationellt framgångsrik. Hans filmer och teateruppsättningar ingår definitivt i en svensk kulturs kanon. Ändå var det…
Vad gör hjärnan när du inte gör någonting? 25 oktober 2021 Hjärnan Psykologi Reportage Det var i en korridor, på väg mellan ett möte och ett arbetsrum, som det hände: plötsligt insåg den amerikanska neurologen Marcus Raichle hur han…
Nytt nummer: Hjärnspecial! 19 oktober 2021 Utgåva Välkommen till vårt årliga nummer om hjärnan!De flesta hjärnforskare talar nu för tiden om nätverk av aktivitet i hjärnan, i stället för att försöka koppla…
Afantasi – ett sinne utan bilder 15 oktober 2021 Forskning Hjärnan Bokbloggaren Martin Ackerfors läser 100 böcker per år men ser inte handlingen spela upp sig för sitt inre, han ser ingen ”inre film”. Att inte…