”Oro är i grunden något bra”

Text:

Bild: Eva Lindblad

I en ny bok tar psykologerna Erik Andersson och Tove Wahlund ett helhetsgrepp på oro. Orosboken är en självhjälpsbok om de bästa sätten att hantera den gnagande känslan som drabbar oss alla i olika grad.

Vad är det viktigaste folk behöver känna till om oro?

– Att oro i grunden är någonting bra och hjälpsamt som motiverar oss människor att ta itu med potentiella faror och problem. Det kanske inte är så kul med orostankar men de hjälper oss också framåt, säger Erik Andersson.

Hur vet man när oron inte längre är rimlig och hjälpsam?

– När man märker att oron inte leder till att man kommer framåt. Vad man än gör så fastnar man bara i oro och man slutar fokusera på andra mer meningsfulla saker i livet.


Varför har ni skrivit den här boken?

– Både jag och Tove har jobbat mycket med orosrelaterade problem i hälso- och sjukvården och också forskat på olika behandlingsprogram. Vi har saknat en lättill­gänglig och enkel bok om hur man hanterar orostankar. Denna bok är en konkret steg för steg-genomgång av fem etablerade strategier för att hantera orostankar. Vi tror att den kommer kunna hjälpa människor att förhålla sig till sina orostankar på ett mer funktionellt sätt.