”Jag lärde mig lyssna på magkänslan”

Text:

Bild: Jesper Brandt

I den lika starka som vackra långfilmen Exodus skildrar regissören och manusförfattaren Abbe Hassan den unga flickan Amals flykt från kriget i Syrien. Denna svåra och fruktansvärda resa (i container, i gummibåt över Medelhavet och på flaket till en lastbil) skildras med allvar, men också med humor, fantasi och värme.

– Filmen är delvis baserad på mina egna upplevelser då jag som sexåring flydde från Beirut, säger Abbe Hassan.

Vad lärde du dig av att vara på flykt när du var så ung?

– Något motsägelsefullt lärde jag mig både att inte lita på någon och att ha fullt förtroende för främlingar jag mötte längs vägen. Det handlar nog om att jag lärde mig lyssna på min magkänsla för att avgöra om en människa gick att lita på eller ej. Men i slutänden handlar det också om att vi aldrig får förlora hoppet.

I filmen tvingas den unga flickan Amal att lita på den hårda och cyniska människosmugglaren Sam som hjälper henne att fly genom Europa, med siktet inställt på Sverige. Tidigt skiljs hon nämligen från resten av sin familj och får klara sig på egen hand. Så var det även delvis för Abbe Hassan då han flydde till Sverige. Filmen har blivit ett sätt för honom att bearbeta sina egna minnen.

– Jag förlorade en syster i kriget och allt som har med flykten att göra är väldigt smärtsamt för min familj. Men under arbetet med filmen har pappa och jag börjat prata mer om vad som hände och det har fört oss närmare varandra.