Varför är någon otrogen?

Text:

Bild: Sören Vilks

När Angela Ahola fick reda på att hennes man varit otrogen rämnade hennes värld och skilsmässan var så småningom ett faktum. Men erfarenheten mynnade också ut i en bok. I Den nakna sanningen söker hon svaret på varför människor är otrogna. Här finns statistik om otrohet (som att det verkar förekomma hos 40 procent av de ogifta paren och 20 procent av de gifta). Men vi får också följa två personer som är otrogna mot sina partners.

‒ På ett sätt var det lite provocerande att följa dem, eftersom jag satt på ekvationens andra sida. Men jag förvånades också över hur väl jag förstod dem, säger Angela Ahola, som själv är doktor i psykologi.

Hon följde Joar och Vera i flera år och i boken varvar hon deras erfarenheter med sina egna.

På frågan om vad Angela Ahola lärt sig av arbetet med boken svarar hon att hon fått tre insikter:

‒ Den första är att människor är otrogna av så många olika skäl att man inte kan se det som ett enhetligt fenomen. Vissa historier är magstarka, och vissa kan man relatera till.

‒ Den andra viktiga insikten jag gjorde var att vissa människor kommer att vara otrogna oavsett omständigheterna. Det har att göra med deras personlighet: att de är narcissister eller har olika typer av anknytningsproblem som gör att de flyr äkta närhet.

Hennes tredje insikt är att det verkar vara väldigt svårt att lämna en relation efter en otrohet ‒ många stannar, kanske som en omedveten livförsäkring i olika former, tror Angela Ahola. Ensamhet skrämmer oss.

Vad förvånade dig?

‒ Jag blev förvånad över att en vanlig anledning till otrohet faktiskt verkar vara att man själv blivit bedragen eller att man tror att man blivit bedragen.

3 x otrohetsfaktorer

Personlighet: det kan röra sig om narcissister som är notoriskt otrogna, men också om anknytningsproblematik.

Relation: Statusen på ens relation eller äktenskap spelar givetvis stor roll.

Situation: Ofta är berusning inblandat, inte sällan i kombination med en svacka i äktenskapet. En specifik risksituation kan vara en trigger för någon som är benägen att vara otrogen.