”Dejtingappar gör oss mer medvetna”
Bild: Colette Confortes
Nätdejting och appar som Tinder har på bara några år revolutionerat sättet på vilket vi träffar nya partners – både när det gäller kortvariga sexuella relationer och livslånga kärleksrelationer. Enligt forskaren Marie Bergström, som är doktor i sociologi och verksam vid franska demografiinstitutet, har dessa tekniska verktyg gjort dejting och parbildning mer privat.
— För det första kan man nu ta kontakt med en tänkbar partner från soffan i hemmet. Man behöver inte ge sig ut i en offentlig miljö för att hitta någon. För det andra har dejtandet blivit avskilt från andra sociala sammanhang. Det är något man så att säga gör vid sidan om allt annat – man måste inte gå på krogen eller delta i en förening för att kunna träffa någon. För det tredje är det mer diskret än tidigare eftersom de som träffas inte går via vänner eller bekanta – utan kan träffas och dejta utan att deras umgänge vet om det, säger Marie Bergström.
I sin nya bok The new laws of love. Online dating at the privatization of intimacy har Marie Bergström använt sig av material från stora befolkningsenkäter i Frankrike, Tyskland och USA. Hon har också gjort djupintervjuer med personer som använder dejtingappar och tagit del av anonymiserad data direkt från dejtingplattformarna. Hon gör också en historisk exposé över hur dejting såg ut innan de nya teknologiska plattformarna lanserades.
— Ibland hör man att vi har blivit cyniska som svajpar bort varandra i jakten på något bättre. Men det är så vi fungerar i verkliga livet också. Då värderar vi med blicken, hörseln och känseln kring saker som ålder, utseende, social status och etnicitet.
För även om onlinedejtingen ändrat våra beteenden på vissa sätt och gjort det enklare och snabbare att hitta någon, är mycket som det alltid varit. Marie Bergström menar att apparna och plattformarna snarare gjort oss medvetna om hur vi väljer – och väljer bort.
— Vi bedömer konstant människor, särskilt när vi letar efter en partner. Det är ett stort missförstånd att tro att det är tekniken som gör detta med oss. Snarare har urvalsprocessen blivit tydligare genom appar och onlineverktyg. De får oss att se vårt beteende tydligare – och det kanske inte alltid är så smickrande att bli uppmärksammad på detta.