Övervunnen rädsla märks i hjärnan

När de övervann rädslan och valde att föra ormen närmare, så ökade aktiviteten i den del av hjärnans framlob som kallas främre cingulumcortex.

Text:

Bild: iStock

Är du rädd för ormar? Skulle du i så fall utsätta dig själv för närkontakt med dem i forskningens namn? Precis det gjorde 39 ormrädda israeliska försökspersoner när de 2010 deltog i ett experiment för att undersöka hur hjärnan reagerar i skrämmande situationer. Deltagarna fick ligga i en magnetkamera medan en levande orm, som de kunde se i en liten backspegel, fördes närmare och närmare deras huvud. Om, och i så fall i vilken takt, detta skulle ske kontrollerade deltagarna själva vilket gjorde att forskarna Uri Nili, Hagar Goldberg och deras kolleger kunde studera vad som hände i hjärnan när de övervann respektive gav efter för sin rädsla.

När försökspersonerna rapporterade att de kände stark rädsla men övervann den och ändå valde att föra ormen närmare, så ökade aktiviteten i den del av hjärnans framlob som kallas främre cingulumcortex. Den är bland annat kopplad till samordning av emotionella och kognitiva funktioner, som problemlösning. Detta skedde samtidigt som fysiologiska markörer för rädsla, exempelvis svettningar, istället minskade.