”Stickning kan skapa lugn och göra tankarna mer hanterbara”

Deltagarna beskrev hur stickningen påverkade dem på olika vis, både som allmän lugnande och att det minskade deras oro, ångest och stresskänslor.

Text:

Bild: iStock

Stickning kan göra gott för den som mår dåligt – flera studier tyder på att stickning kan förbättra både hälsa och livskvalitet – men hur kommer det sig? Joanna Nordstrand är yrkesverksam arbetsterapeut och doktorand vid Göteborgs universitet, och ligger bakom en studie om stickning och psykisk ohälsa som publicerats i tidskriften Journal of Occupational Science.

– Anledningen till att jag intresserade mig för att forska om just stickning är för att jag själv länge har stickat. Jag blev nyfiken på hur stickningen påverkar oss och vår hälsa, och då var det framförallt den psykiska hälsan som jag var intresserad av, säger hon.

I ett online-community med människor från hela världen som har gemensamt att de stickar och lider av olika typer av psykisk ohälsa har Joanna Nordstrand och hennes kollegor undersökt stickningens betydelse för måendet. Efter att ha samlat in 600 inlägg från gruppen gjorde de en kvalitativ innehållsanalys av materialet, där många olika aspekter av stickningen visade sig vara betydelsefulla.

– Deltagarna beskrev hur stickningen påverkade dem på olika vis, både som allmänt lugnande och att det minskade deras oro, ångest och stresskänslor. Andra använde stickningen som en copingstrategi.

Vissa sysslade också med stickning i ett förebyggande syfte och kunde bygga upp sin tålighet inför något som de visste att de riskerade att må dåligt av. De visste att om de stickade så boostade de sig själva, lite som ett vaccin.

– En fördel med just stickning är att det är lätt att ta med sig överallt. Till exempel i ett väntrum, på bussen eller om man sitter på en föreläsning. Det finns så mycket olika stickningar också! Man kan alltid lära sig någonting nytt.

I studien framgår tre tydliga spår kring hur stickningen kan vara bra för vår psykiska hälsa. Handarbetet kan vara ett sätt att varva ner i vardagen och ge ett socialt sammanhang. Dessutom kan aktiviteten skapa struktur i vardagen. I det stora hela uppfattade personerna sin stickning som en viktig sysselsättning. Några av stickarna upplevde också en skillnad kognitivt, att deras tankar blev tydligare och mer hanterbara när de stickade.

– Vid stickning samarbetar hjärnan och synen och alla sinnena på en gång. En annan viktig komponent är att man skapar någonting. Och att man får möjlighet att börja med någonting och sedan slutföra det. För att sen kunna konstatera att man faktiskt har gjort någonting som på ett bra sätt återspeglar vem man är, säger Joanna Nordstrand.

***