”Det är spännande att betona osäkerheten”. Ann Lagerström utbildar i existentiella samtal.
"Det är ett sätt för människor att komma närmare varandra."

Bild: Ola Hedin
Under hösten har Folkuniversitetet i Stockholm dragit igång sin första deltidsutbildning till existentiell samtalsledare. Den leds av Ann Lagerström, författare och existentiell samtalsledare.
– Vem är jag? Vad är meningen? Hur ska jag leva? Vad är döden? Alla de frågorna bär vi med oss hela tiden, men det finns väldigt få ställen där man pratar om dem utan att det finns givna svar och grundidéer. Dessutom matas vi hela tiden med svar på allt – från vår familj och från samhället i stort. Det är kanske bra när vi vill veta hur man byter däck på bilen, men när det gäller de existentiella frågorna så finns inget facit. Andra kanske blir osäkra när just osäkerheten betonas, men jag tycker det är spännande, säger Ann Lagerström.
– Ett existentiellt samtal är ett forum för att tillsammans utforska existentiella frågor utan att egentligen vara på jakt efter ett fullt giltigt svar. Samtalen är helt öppna och vi använder vår egen erfarenhet och lite inspiration från filosoferna. Vi utforskar olika ämnen så att vår syn blir bredare och kanske mer mångdimensionell. Det enda vi inte gör är att jobba med rätt och fel, alltså etikfrågor där man ska försöka reda ut vad som är moraliskt rätt i en viss situation.
Vad kan existentiella samtal leda till?
– Det jag ser som effekter av de här samtalen är att människor får nya dimensioner, ser möjligheter till nya val och förändring. Samtalen blir ett sätt att komma i dialog med sig själv, och man kan börja sortera – vem är jag, hur kan jag leva tillsammans med andra och hur ska jag orientera mig i den här komplexa världen?
Metoden Ann Lagerström utgår ifrån i utbildningen kallas Tala om livet, men hon påpekar samtidigt att det existentiella perspektivet inte går så bra ihop med att vara bokstavstrogen, och att metoder ofta ses som något som är till för att brytas.
– Jag kallar den för Tala om livet för att man inte ska bli avskräckt av orden existentiell eller filosofi. Och man behöver inte ha med sig någon förkunskap förutom sin egen livserfarenhet och ett visst mått av nyfikenhet.
I utbildningen får man med sig grunden i existentiell filosofi och existentiell psykologi, och ett praktiskt sätt att leda existentiella samtal. Sedan är tanken att man använder det som det passar en själv och den grupp som man jobbar med.
– Existentiella samtal går att använda i många sammanhang – inom äldrevården och på sjukhus, på gemensamma mötesplatser och bibliotek, men även inom konst och teater. Det är ett sätt för människor att komma närmare varandra.
***
Läs även: Är hämnden ljuv?
Läs även: När utseendet är allt