Om en mamma som inte minns

Text: Mats Almegård

Bild: Sara Mac Key

När någon inget längre minns. Vem blir hon då? Det är utgångspunkten för författaren och psykologen Jonas Bruns bok Hon minns inte (Albert Bonniers förlag). I den skildrar han sakligt och poetiskt saker hans mamma inte längre minns då hon insjuknar i Alzheimers sjukdom. Varje kapitel inleds med ”Hon minns inte…” och så följer iakttagelser från demensboendet och minnen från förr.

– Jag började föra ett slags journal direkt efter att hon fått sin diagnos. Den var först tänkt för mig själv, Säger Jonas Brun.

Efter att hans mamma gick bort läste han igenom anteckningarna och såg att det fanns material till en bok där. Han skildrar bland annat hur det är att vara nära anhörig och utbildad psykolog.

– Jag såg saker på ett dubbelt sätt. Det fanns stunder då jag med psykologhatten på kunde tänka ”nu är mammas episodiska minne raderat”. Jag visste lite för mycket om hur hennes sjukdom skulle utvecklas och kände mig maktlös eftersom jag trots alla kunskaper inte kunde göra något för att bota henne. Och samtidigt är jag hennes son som inte ville ge upp hoppet.