Så sover du gott. Hjärnforskaren Christian Benedict vet varför sömnen är så viktig.
Bild: Stefan Tell
Vi frågade hjärnforskaren och sömnexperten Chistian Benedict vad som är det viktigaste att veta om hur sömnen påverkar hjärnan:
– Enkelt indelat kan man säga att vi har tre sömnfaser: lättsömn, djupsömn och drömsömn. Lättsömnen följs av djupsömnen och en sömncykel avslutas med drömsömnen. Beroende på hur länge vi sover har vi flera sömncykler varje natt. Och för hjärnans funktion har alla sömnfaser visat sig vara viktiga, säger Christian Benedict.
– När vi är vakna arbetar vi ganska mycket med sinnesintryck, vi kanske lär oss något nytt, får beröm för något eller så upplever vi någonting obehagligt. Hjärnan bedömer kontinuerligt dessa sinnesintryck när vi är vakna. Djupsömnen har visat sig vara viktig för att bearbeta dessa och för långtidsminnet. Minnesbearbetning och sållande av information sker under djupsömnen när hjärnan får en chans att vara mer ”inåtriktad” i sitt arbete och gå igenom vad vi upplevt under dagen.
– Sedan har vi det så kallade procedurminnet, exempelvis när vi lär oss något nytt som att cykla, vilket till slut går att göra utan att tänka – och där verkar lättsömnen spela en roll. Det ligger med andra ord mycket sanning i uttrycket att sova på saken.
– Och så har vi drömsömnen, det som som också kallas REM-sömn. Under denna fas verkar hjärnan aktivera det som vi har befäst under tidigare sömnfaser och jämför det med vad vi redan vet. Hjärnan försöker integrera information i större nätverk och sätta den i ett perspektiv. Den här kontextualiseringen verkar hända under drömsömnen.
Christian Benedict menar att man skulle kunna kalla våra drömmar för en biprodukt av det arbetet – att hjärnan testar sig fram och jämför ny information mot sådant den redan vet.
Klart står att sömnen har en viktig funktion för hjärnans utveckling och plasticitet, men även för impulskontroll och beslutsfattande.
– Och får vi inte vår drömsömn så får vi problem med koncentration och känsloreglering. Forskare har också sett att en viktig del av sömnen är det som kallas det glymfatiska systemet: hjärnans eget sätt att rensa bort slaggprodukter under sömnen. Det sker även reparationer i hjärnan under sömnen som kan förklara varför sömnen just nu är ett hett ämne i samband med neurodegenerativa sjukdomar.
Christian Benedict bok Sov dig till ett bättre liv är utgiven på Bonnier Fakta