Vaga-vara-operfekt-Brene-Brown

Våga vara operfekt – del 9

Under tio veckor bjuder vi er läsare på exklusiva utdrag ur boken Våga vara operfekt av Brené Brown – häng med!

Det åttonde livsrådet – värna om lugnet och stillheten

Så frigör du dig från orons livsstil

Jag gick som sagt raka vägen till min psykolog när de här forskningsresultaten visade sig. Jag visste att mitt liv inte var i balans, och jag ville ha mer av det där som jag höll på att upptäcka på jobbet. Jag ville också försöka förstå varför jag fick yrselattacker varje gång jag blev ordentligt orolig eller stressad – jag blev alldeles knäsvag, och det kändes som om rummet började snurra. Några gånger ramlade jag till och med omkull.

Yrseln var ny, men oron var det inte. Fram till dess att jag började upptäcka den helhjärtade livsstilen hade jag alltid klarat av att hantera alla de olika saker som skulle prioriteras, kraven från familjen och den ständiga pressen i forskartillvaron. Man kan gott säga att oron var allestädes närvarande i mitt liv. Men när jag började förstå mer av vad det innebär att leva helhjärtat var det som om kroppen sa: ”Jag tänker hjälpa dig att bejaka det här nya sättet att leva genom att göra det riktigt svårt för dig att bortse från oron.” Om oron växte sig för stark blev jag helt enkelt tvungen att sätta mig ner, annars kunde det hända att jag ramlade.

”Jag kan inte leva så här längre”, sa jag till Diana, min psy- kolog. ”Det går bara inte.”

”Jag vet”, svarade hon. ”Jag ser det. Vad tror du att du skulle behöva göra?”

Jag funderade en stund och sa sedan:

”Jag måste hitta ett sätt att hålla mig upprätt när jag blir riktigt orolig.”

Hon satt bara där och nickade och väntade, som psykologer gör. Väntade och väntade och väntade.

Till slut gick det upp för mig:

”Aha, nu fattar jag. Jag kan inte leva så här. Jag kan inte leva med all den här oron och ångesten längre. Jag måste inte hitta ett sätt att fortsätta leva med så här mycket oro – jag måste komma fram till hur jag ska bli mindre orolig.”

Sådana där tystnader kan vara effektiva. De är skitjobbiga, men de fungerar. Jag tog forskningsresultaten till hjälp när jag utarbetade min plan för att minska oron. De personer som jag intervjuade var inte befriade från oro, eller ens negativt inställda till den. De var medvetna om den. De hade valt att leva på ett sätt som tog oron på allvar men inte lät den bli en livsstil. De gjorde det genom att värna om lugnet och stillheten i sina liv och göra sådana vanor till vardag. Lugn och stillhet kan låta som en och samma sak, men jag fick lära mig att det är två olika saker och att vi behöver båda.

LUGN

Att hitta lugnet definierar jag som att uppnå klarsyn och medveten närvaro och behålla kontrollen över sina känslomässiga reaktioner. När jag tänker på lugna människor tänker jag på människor som kan se klart på komplicerade situationer och känna som de gör utan att reagera utifrån starka känslor som rädsla och vrede. När jag väntade Ellen fick jag en liten bok som heter Baby Love: A Tradition of Calm Parenting av Maud H. Hennes mamma, mormor och mormorsmor hade arbetat som barnmorskor i Holland, och boken byggde på deras kunskap. Jag kan fortfarande se framför mig hur jag sitter i min splitternya vilstol med ena handen på min höggravida mage och håller boken i andra handen. Jag minns att jag tänkte: Det här är mitt mål. Jag vill bli en lugn förälder.

Förvånansvärt nog är jag en ganska lugn förälder. Inte för att det ligger för mig utan för att jag övar. Mycket. Dessutom har jag en fantastisk förebild i min man Steve. Genom att iaktta honom har jag lärt mig hur mycket man vinner på att kunna närma sig krångliga situationer med klarsyn och lugn. Jag försöker hålla inne med mina reaktioner och börja med att tänka: Vet vi egentligen allt vi behöver veta för att fatta ett beslut eller bestämma hur vi ska reagera? Jag försöker också medvetet tänka på hur det där lugnet kan påverka en orolig person eller situation. En panikslagen reaktion skapar ännu mer rädsla och panik. Det är som psykologen och författa- ren Harriet Lerner skriver, att ”oron är extremt smittsam, men detsamma gäller för lugnet”. Då blir frågan: Vill vi smitta människor med mer oro, eller vill vi bota oss själva och dem vi har omkring oss genom att vara lugna?

Om vi väljer att bota genom att vara lugna måste vi se till att öva på det. De små sakerna är viktiga. Innan vi reagerar kan vi till exempel räkna till tio eller tillåta oss att säga: ”Jag vet inte riktigt. Jag måste tänka lite till.” En annan oerhört effektiv strategi är att lägga märke till vilka känslor som lättast får en att reagera och sedan öva på att inte reagera utifrån dem.

För några år sedan gick det en mycket effektiv reklamfilm på tv här i USA. Man fick se en man och en kvinna som skrek åt varandra och smällde i dörrar. De ropade saker som ”Jag hatar dig!” och ”Ska väl du skita i!” och ”Jag vill inte prata med dig!”. Som tittare hade man ingen aning om varför de sa sådana saker och smällde i dörrarna för att sedan börja om igen. När de hade hållit på i ungefär tjugo sekunder tog de varandra i handen och försvann ur bild. En av dem sa: ”Jag tror vi är redo.” Sedan tog en speakerröst över och sa: ”Prata med dina barn om droger. Det är inte lätt, men det kan bli det som räddar deras liv.”

Den här reklamfilmen är ett mycket bra exempel på hur man kan öva upp sitt lugn. Om vi inte har fått lära oss att vara lugna genom våra egna föräldrar och tränat oss i det under uppväxten kommer vi förmodligen inte att tillämpa det när vi hamnar i svåra eller känsliga situationer. För mig fungerar det bäst att börja med andningen. Om jag bara tar ett andetag innan jag reagerar kan jag stanna upp, och lugnet börjar sprida sig. Ibland tänker jag i klartext: Jag måste verkligen få ett utbrott nu! Har jag tillräckligt på fötterna för att kunna få ett utbrott? Kommer det att lösa något? Svaret är alltid nej.

Fortsättning i del 10 …

BRENÉ BROWN är socionomen, forskaren och författaren som fått miljontals människor att fundera över möjligheten att få ett lyckligare liv genom att våga vara sårbara och modiga. Hennes föredrag om sårbarhet vid TEDx-konferensen har visats närmare 60 miljoner gånger! Kika på det här. Läs vår stora intervju med Brené här.

Våga vara operfekt (Libris förlag) är en av sårbarhetsforskaren Brené Browns bästsäljande böcker. Sedan den publicerades för tio år sedan har den fått stor betydelse för många människor och även för Brené Brown själv som ofta har återkommit till den. Precis som i sina övriga böcker väver Brown här ihop sin egen forskning på området med berättelser från sitt eget och andras liv. Nu kommer boken i en jubileumsutgåva där författaren ser tillbaka på hur hennes liv har förändrats sedan hon började öva sig i att leva mer helhjärtat.

Text: Brené Brown

Toppbild: Libris förlag