”Min skörhet är inte ovanlig”

Text:

Bild: Peter Toggeth och Mikel Cee Karlsson

Det är sex år sedan den svenska sångaren och gitarristen José González släppte ett album. Men under våren har fansen kunnat glädjas över tre nya singlar. I september kommer albumet Local Valley.

– När min dotter Laura föddes blev det svårare att hitta längre perioder då jag kunde hitta skrivlugnet, säger José González på Zoom, som en förklaring till varför det dröjt.

Under åren som gått sedan förra skivan har han också gått med i en bokcirkel – där han får utlopp för sitt stora intresse för hjärnan. Tillsammans med ”några läkare och psykiatriker” läser han och diskuterar fackböcker som filosofen
Daniel Dennets From bacteria to Bach and back – the evolution of minds.

– Han skriver om den fria viljan och medvetandet. Det är två ämnen där det finns mycket kvar att utforska och jag tycker det är oerhört spännande att läsa hans tankar kring det.

José González intresse för det mänskliga psyket är delvis teoretiskt, men han har också personlig erfarenhet av psykiatrin. Under karriären har han vid flera tillfällen sökt hjälp för svår stress och paranoida vanföreställningar.

– Nu är det tio år sedan min senaste episod, men jag går fortfarande på preventiva rutinkontroller.

Dessutom tar han noga hand om sitt mående. Han håller koll på sömn och stressnivåer, han springer och mediterar flera dagar i veckan.

– Jag mediterar med brusreducerande hörlurar och ögonbindel för att minska de yttre intrycken. Och så gör jag djupandningsövningar, inspirerade av Wim Hof.

Genom att ta hand om sig själv har han fått mer balans i tillvaron.

– Jag känner mig lycklig, även om jag också har en mer fundersam sida också.

Vad har du lärt dig av att leva med psykisk ohälsa?

– Hur skör jag är och att det inte är ovanligt. Många lever med psykisk ohälsa. I mitt fall spelar genetiken en viss roll, men min livsstil har triggat igång episoder och den går ju att ändra på. I mitt fall betyder det främst att turnéerna ser annorlunda ut. Jag håller koll på hur mycket alkohol jag dricker och hur mycket sömn jag får. Förr åkte vi runt i en van och sov två timmar på hotell. Även om det genererade kul anekdoter är jag glad över att det inte behöver vara så längre. Nu designar vi turnéerna så att jag också får den vila jag behöver.