”Jag vill avmystifiera psykisk ohälsa”

Psykologen Henrik har hur många instagramföljare som helst

Text:

Bild: Johan Wahlgren

På Instagram har ”psykologen Henrik” i skrivande stund över 120 000 följare. Nu har Henrik Wiman skrivit boken Det ska inte vara krångligt att må bättre. I boken, som har undertiteln ”Handbok för tuffa dagar och ett lyckligare liv”, vill han fortsatta sprida sitt budskap: hur man med relativt enkla förändringar i beteende och rutiner kan lösa många känslomässiga knutar.

Vad har du lärt dig?

– Att det bara nu de senaste åren har börjat bli vardagsmat att prata om psykisk hälsa. När jag själv gick i gymnasiet pratade man knappt om de här sakerna. När psykologi väl kom upp handlade det främst om personlighet och liknande. Nu för tiden vet varenda gymnasieelev vad saker som stress eller ångest är för något.

Det är en styrka i dagens samhälle, menar Henrik Wiman. Men samtidigt har han sett att det sprids en bild av att alla som mår dåligt skulle behöva professionell hjälp.

– Målet med min bok är att avmystifiera psykisk ohälsa och att demokratisera vår bild av den, för egentligen är det inte några mystiska grejer det handlar om. Att man skulle behöva vissa verktyg hör man ofta, men du behöver inte nödvändigtvis yrkesmässig hjälp för att ta till dig dessa. Det går att komma en bra bit på vägen själv.

 Vad vill du åstadkomma med ditt Instagramkonto?

– Viktigast av allt är att mina filmer ska vara hjälpsamma för folk och inte skadliga. Jag känner såklart en form av yrkesstolthet och ett ansvar gentemot de över hundra tusen människor som följer mig.

– Sociala medier prioriterar innehåll som är populärt, de struntar blankt i huruvida innehållet är trovärdigt eller bra för dig. Det är ibland svårt och lite av en balansgång. Men i slutändan så är det ju så att ju populärare inlägg jag har, desto fler kan jag nå ut till och på så vis kan jag påverka till någonting bättre.