”Jag jobbar på att kalla mig själv för expert”

Text:

Bild: Senay Berhe

Barakat Ghebrehawariat är statsvetare, föreläsare och utbildare med lång erfarenhet av att arbeta med mångfald och antirasism. I sin bok Får man säga svart? (Natur & Kultur), tar han upp språket och hur svårt vi har att prata om strukturella orättvisor kopplat till hudfärg. Exempel på frågor han adresserar är vad som menas med vithetsnorm och rasifiering. Barakat Ghebrehawariat är återkommande mångfaldsexpert på TV4 Nyhetsmorgon, men att kalla sig själv för expert har han ändå svårt för.

– Jag minns att min förläggare påpekade att det ju var jag som var experten, när jag var ängslig över boken. Men jag blev nästan mer stressad av det. Jag kände mig inte trygg och bekväm med epitetet. Det är ett slags imposter syndrome, att man inte känner sig bra nog – och det finns en extra dimension där eftersom jag är svart, en person som rasifieras. Jag bedöms hårdare, inte minst språkligt. Jag kan fortfarande minnas i kroppen hur det kändes när min svensklärare på gymnasiet sa att jag inte kunde få mer än godkänt i betyg för att ”invandrare har naturligt svårt för rumspropositioner”. Så boken måste liksom bli bra.

– Jag har också lärt mig att jag är perfektionist och att perfektionismen kan förstärkas av rasistiska stereotyper. Sedan blir det ju inte enklare av att jag kastar in brandfacklor som hudfärg, identitet och ”ras” i mixen. Jag tror att diskussioner om ras och hudfärg är den svåraste konversationen man kan ha i Sverige.

Vad har du lärt dig?

– När jag satt och skrev så var det just det där, den där ängsligheten och minoritetsstressen. Det som jag skriver och föreläser om på ett teoretiskt plan – det fick jag väldigt konkret leva med dagligen i flera månader i och med arbetet med boken.

Barakat Ghebrehawariat vill att hans bok ska fungera som ett slags antirasistiskt GPS.

– Jag vill hjälpa läsaren att orientera sig fram i en svårnavigerad landskap. Jag hoppas att verktygen och diskussionerna i boken kan användas på ett antirasistiskt sätt för att synliggöra och motverka förekomsten av hudfärgsbaserad diskriminering.

Kommer du att våga kalla dig själv för expert nu?

– Jag jobbar på det. Men jag vet att många olika minoritetsgrupper kan känna sig obekväma med sådant. Jag har däremot svårt att föreställa mig en vit, medelålders man säga att han inte känner sig trygg med att kallas expert i sitt ämne.