Psykologisk läsning i hängmattan

6 böcker du inte vill missa i sommar

Text:

Bild: Istockphoto

I sin andra bok tar läkaren och epidemiologen Anders Wallensten ett bredare grepp på hälsa och ger tips på vad man ska göra för att skapa sig en tillvaro som man är mer tillfreds med.

Nåden
Emmi valve
[Lystring]

Detta är en självbiografisk serieroman där Emmi Valve berättar om sin erfarenhet av depression och pskiatrisk vård. Det är svårt att slita sig från hennes drömska illiustrationer och självutlämnande berättande om kampen för att hitta ett ”normalt” liv.

Sjuka kvinnor – en resa genom medicinens historia
Elinor Cleghorn
[Albert Bonniers förlag]

Den feministiska kulturhistorikern Elinor Cleghorn har skrivit en bok om kvinnans roll i läkekonsten. Det handlar om allt ifrån de mystifieringar till feldiagnosticeringar som följt kvinnors sjukdomar och smärta genom tiderna. Från ”den vandrande livmodern” i det antika Grekland till dagens (o)förståelse av exempelvis hormoner och klimakteriet. Det är också berättelsen om kvinnor som vågat utmana medicinen.

Jag är glad att mamma dog
Jennette Mccurdy
[Bookmark]

Sin makabra titel till trots är detta en väldigt rolig och inkännande bok, skriven av barnstjärnan Jennette Mccurdy om sin uppväxt. Hon beskriver en kontrollerande och strikt mamma som njuter av dotterns framgångar medan hon själv håller på att gå under. Och hon skriver om resan mot tillfrisknande efter att mamman gått bort.

Författaren är professor i psykologi vid University of Texas. Hans område är evolutionär psykologi och här tar han sig an frågan om destruktiva manliga beteenden. Han ställer sig frågan om varifrån dessa beteenden egentligen kommer: är det genetiskt betingat? Och hur kan de motverkas?

Var är papporna?
Alexandra pascalido
[Mondial]

I uppföljaren till boken om mammorna skriver journalisten Alexandra Pascalido nu om papporna: om faderskapet, frånvaron, flykten, förlusterna och maskuliniteten. Hon tar upp gängvåld och möter fäder som gör allt för sina barn, och pratar med pappor som av olika skäl inte orkat och lämnat.