Så blir du omtyckt!
Psykologen Björn Hedensjö vet hur du blir omtyckt.
Bild: Sören Vilks
Psykologen Björn Hedensjö hade inte tänkt skriva fler böcker på ett tag. Men så blev avsnittet om att vara en ”likeable” person det mest lyssnade av alla hundratals avsnitt av hans podd‚ Dumma människor, som han gör ihop med Lina Thomsgård.
Det är också ett ämne han ofta stöter på i sitt arbete som psykolog; hur man blir omtyckt och en sådan som liksom får sociala relationer att flyta.
– Det är ganska ofta som mina klienter har lite problem med just sociala relationer, man känner att man inte riktigt får till kontakten med andra. Så då arbetar vi med mycket av det jag tar upp i boken.
Prosociala beteenden kallas det, och boken går igenom hur och varför de är viktiga – och ger en rad tips på saker man själv kan öva på för att dessa beteenden ska komma mer naturligt. För det är de små prosociala handlingarna i vardagen som gör att vissa personer är så lätta att tycka om.
– En grej är till exempel att bete sig som om folk redan tycker om en. Det finns människor som är bra på att ta ett rum och utgå ifrån att personerna där säkert är rimliga och vill dem väl. Sådana personer kör liksom bara på och de är ofta väldigt uppskattade.
En annan sak man kan öva på är att göra en fiende till vän, menar Björn Hedensjö.
– Det handlar om att be någon man egentligen inte gillar om en mikrotjänst, vilket brukar vara mycket effektivt. Och det behöver ju inte röra sig om en livslång fiende utan kan lika väl vara någon man inte tycker är så välvillig, typ en dörrvakt. ”Vet du om det finns någon bra restaurang i närheten du kan tipsa om”, typ.
Boken kryllar av liknande tips, och övningar man själv kan göra för att helt enkelt uppfattas som mer likeable.
– En ganska enkel sak är att öva upp de icke-verbala signalerna som visar att man verkligen lyssnar på någon, som att lägga ifrån sig mobilen givetvis, men det kan även vara att luta sig tillbaka eller kanske ta locket av sin take away-mugg – för att visa att man inte har någon brådska därifrån.
– Och att le. I boken lägger jag nästan ett helt kapitel på leendet, för det är så himla viktigt. Och det är ju svårt att le om man inte är glad, men även det där mekaniska leendet har något. Bäst brukar det bli om man då låtsasler med stängd mun, annars kan det se lite ansträngt ut.