Nytt nummer: Utforska sinnena med Modern Psykologi 8/2022

Text:

I nummer 8 vänder vi blicken inåt mot våra känslor och de signaler som kommer inifrån kroppen, den så kallade interoceptionen. Vi reder ut hur man kan bli bättre på att registrera dessa signaler, både för allmänt välmående och för ett visare sexliv. Dessutom uppmärksammar vi de som är anhöriga till personer med psykisk ohälsa. Och så frågar vi oss om det finns några fördelar med att vara lite pessimistiskt lagd.

Och en av Norges mest kända och uppskattade författare tar oss med på en promenad längs stranden. Linn Ullmann är aktuell med den nya romanen Flicka, 1983 och vi talar med henne om hur det är att leva med depression, hur våra minnen förändras över tid och hur svårt det kan vara att skriva.

God läsning!

UR MODERN PSYKOLOGI 8/2022: HOS PRENUMERANTER 23 SEPTEMBER:

”Tryggare anknytning möjliggör ett mer utforskande sexliv.”
Socionomen, psykoterapeuten och sexologen Malin Drevstam skriver om vikten av att lyssna inåt för att känna mer njutning och få ett mer balanserat sexliv.

”Mentalisering är grunden för empati och känslan av gemenskap.”
Psykologen och psykoterapeuten Camilla von Below förklarar hur barn lär sig konsten att mentalisera – i samspel med föräldrarna.

”Känslan av att som anhörig bli sedd var otroligt viktig.”
Psykisk ohälsa drabbar inte enbart en individ. Även omgivningen påverkas och anhöriga bär ofta en tung börda som det inte talas särskilt mycket om.

”Ofta kan det vara svårt att tillåta trösten och känna att man förtjänar den.”
Skådespelaren Gustaf Skarsgård är tillbaka på Dramaten, i en monolog som handlar om tröst och allas behov av den.

Följ Kristofer Ahlfeldts serie I samtal med pingviner i varje nummer av Modern Psykologi.