Betalningssmärta är bra smärta

Året var 2014. Jag satt med min telefon och allt gick så fort. Jag kollade på en elcykel för trettiotusen kronor och klickade på ”köp”. Om jag hade råd? Det spelade ingen roll. Betalningen kunde skjutas upp. Den gången räddades jag av konsumentköplagen och returnerade cykeln jag varken behövde eller hade råd med. Det fick mig att fundera: Vad hade hänt?
Snart fann jag begreppet betalningssmärta – den känslomässiga barriär vi känner när vi gör av med pengar. Tekniken var designad för att minska just den känslan. Och den lyckades.
Tio år senare är betalningssmärtan nästan helt borta. Teknikbolag och webbutiker har gjort allt för att eliminera den. Snabba klick är den digitala världens valuta. Starta en prenumeration på en ny streamingtjänst? Två klick. Köpa en tv? Tre klick. Smidigt, absolut. Men smidigheten har ett pris: den underminerar vår förmåga att fatta medvetna beslut. Konsekvenserna är större än vi vill inse – för plånboken och planeten.
Svenskarna är numera bland de mest skuldsatta i världen. Nästan en halv miljon är registrerade hos Kronofogden. Inte konstigt. Det är enklare än någonsin att handla på kredit. Den friktion som tidigare stoppade oss, känslan av att göra av med pengar, är så separerad från själva köpögonblicket att den inte tycks existera. Alltför många handlar saker för pengar de inte har. Och det är dåligt inte bara för dem själva, utan för oss alla.
Konsumtion står för mer än 60 procent av de utsläpp som driver klimatförändringarna. Mycket av det handlar om saker vi inte ens behöver. Efter fjolårets Black Friday uppgav en av sex att de ångrade sina köp. När några få klick är allt som behövs för att få hem prylar vi egentligen inte vill ha, förlorar vi också möjligheten att reflektera. De små köpen känns kanske harmlösa, men tillsammans driver de på en överkonsumtion som hotar planetens hälsa.
Så länge teknikbolag och butiker vill att vi ska agera snabbt och utan eftertanke, behöver vi själva återskapa lite betalningssmärta. Jag sparar inte mina betalkortsnummer på digitala tjänster. Det gör att jag måste leta fram kortet och knappa in alla siffror manuellt. Ofta räcker den lilla pausen för att hindra ett impulsköp. Jag har tid att vänta. Och kanske är det just väntan som hjälper oss att göra val med både hjärta och hjärna. I stunder av eftertanke kan vi ta tillbaka kontrollen över våra liv – och vår framtid.
***
Läs även: Hur hjälper jag min stressade kompis?