Rolig duo får pris av Mensa

Text: Mats Almegård

Bild: Johan Sundell

Årets Mensapris delades för första gången ut i humorns tecken. Duon Anders ”Ankan” Johansson och Måns Nilsson blev både överraskade och glada över priset. När de fick telefonsamtalet trodde de att de skulle bli tillfrågade om att vara konferencierer på utdelningen. Men det var alltså de själva som fick priset för att deras ”nyfikenhet och vetgirighet smittar, så det blir roligt att lära och att utveckla sitt tänkande”.

‒ Vi hade inga tankar på att få priset, eftersom vi inte alltid känner oss så värst smarta. Men samtidigt är det nog en av våra styrkor: att vi vågar ställa de självklara, nästan dumma frågorna, och att visa att det finns så mycket vi inte har en aning om, säger Måns Nilsson.

I podden Fråga Anders och Måns fortsätter de varannan vecka att svara på lyssnarfrågor om hur saker fungerar. Deras stora drivkraft – och anledningen till att de nu fått pris – är att de ständigt är nyfikna. 

‒ Som barn skruvade jag sönder radioapparater, rotade på kompisars vindar och ställde många frågor, så jag har alltid varit väldigt nyfiken. Jag hoppas att det inte försvinner med åldern, men jag ser inga tecken på det. Jag blir nog snarare mer nyfiken ju äldre jag blir, säger Måns Nilsson.