Konsten att inte hitta sig själv

Text:

Bild: Tiina Tahvanainen

Ett par veckors meditationsretreat på Bali  är nog vad många stressade människor i dag längtar efter. Men för journalisten Zandra Lundberg blev den tänkta paradistillvaron allt annat än helande. I den självbiografiska essän Konsten att inte hitta sig själv på Bali (Schildts & Söderströms) berättar hon om just det.

‒ Jag tror att många känner igen sig i känslan att lämna allt jobbigt bakom sig och hitta ro i själen på en vacker plats på andra sidan jorden. Men det visade sig inte vara så enkelt, säger Zandra Lundberg.

I boken skildrar hon sin snabba kvällstidningskarriär. Den stressiga tillvaron där spädde på problem hon brottats med i hela livet, som ångest och ätstörningar. 

‒  Det var också kul att arbeta på en stor kvällstidning, men jag mådde inte bra. Jag var skör och försökte bygga ett lager av självförtroende som jag trodde mig se hos mina kolleger.

Det är då hon bestämmer sig för att resa till Bali för att meditera. Och till Nederländerna för att delta i en ayahuasca-ceremoni. Men hon blir inte lugn. Hon bryter ihop.

‒ Att dra i väg på olika behandlingar med främlingar runt om i världen var inte en så trygg väg att gå.

Lugnet hittade hon i terapisamtal och långa promenader i naturen. Yogan var också ett positivt verktyg för henne under hela processen. 

‒ Yogan fick känslor i kroppen att släppa. I den fann jag också en tillit till att jag kan landa i mig själv.