”Jag vill utforska hemmets värde”

Text:

Bild: Patrice Normand, Opale

Under en Medelhavskryssning blir Paris-psykologen Rose vittne till hur en överlastad båt med flyktingar räddas mitt ute på havet. Det är natt, hennes två barn sover i hytten, och hon smyger ut på däck. Bland flyktingarna ser hon en pojke som påminner om hennes son. Hon bestämmer sig snabbt för att hjälpa. Hon tar sin sons smartphone och jacka. Dessa överlämnar hon till flyktingen Younès.

‒ Det är förstås förkastligt av en mamma att stjäla sin sons smartphone och sedan ljuga om att hon inte vet var den är, säger författaren till Avigt hav, Marie Darrieussecq och skrattar. Samtidigt är det givetvis en akt av medmänsklighet och ett litet försök att göra livet bättre för en flykting som inte har någonting. Snart tar hon emot Younès i sitt hem.

‒ I den här boken ville jag utforska hemmets betydelse. Vem som har ett hem och vem som har rätt att kalla ett hem för ett hem. Vi som har ett hem borde också öppna dörren för dem som behöver, inte minst nu med tanke på kriget i Ukraina.

Innan Marie Darrieussecq blev författare arbetade hon som psykoterapeut. Hon säger att det är ett yrke som påminner om författaryrket ‒ och som ger henne många uppslag.

‒ Men jag skulle aldrig skriva om något en klient har berättat för mig. Det vore en hemsk sak att göra.