Nan Goldin: ”Jag ger allt av mig själv”

Text:

Bild: Nan Goldin

Fotografen och konstnären Nan Goldin är för närvarande aktuell med utställningen This will not end well på Moderna museet i Stockholm. Därefter ska denna stora retrospektiv turnera runt om i världen. Utställningen är utformad som sex slide-shows där mer än 2 000 av Goldins naket utlämnande bilder visas. Med brutal uppriktighet skildrar hon psykisk ohälsa, drog- och alkoholmissbruk och utsatthet. Hennes bilder är djupt smärtsamma, men rymmer också en viss hoppfullhet.

‒ Jag är trött på att tala om mina bilder, men jag kan säga att jag ger allt av mig i mina foton. Det är som en dagbok som jag låter andra läsa, säger Nan Goldin under presskonferensen på Moderna museet.

Det starkaste verket är Sisters, saints, and Sibyls där hon skildrar hur hennes äldre syster blir institutionaliserad för att hon är alltför utagerande och sexuellt utmanande. Hon får aldrig någon klar diagnos, men tar livet av sig som 18-åring efter ett lika tufft som kort liv.

‒ Mina föräldrar borde aldrig ha skaffat barn. Dessutom var sextiotalet ingen tid för flickor som var rebelliska. Jag ville hylla min syster och visa upp allt hon utsattes för, säger Nan Goldin.