”Det kan hjälpa barnet att vända på rollerna”

Psykologen Lars Klintwall skriver om barns separationsångest

Text:

Bild: Appendix

I en serie barnböcker vänder psykologen och forskaren Lars Klintwall på perspektivet och låter vuxna spegla barns rädslor.

― Det finns två idéer med att vända på rollerna så det är den vuxna som har en rädsla, och barnet som hjälper till. Till att börja med är det såklart roligare och mindre pekpinne-stämning! Men jag tror också att det ökar chansen att barnet faktiskt generaliserar innehållet till sitt eget liv om hen tänker efter och försöker ge råd till någon annan i liknande situation. Övningarna i boken, hur man preppar för en jobbig situation, kräver ju att man anpassar till sig själv, så det kräver lite kognitiv crunch för barnet, säger Lars Klintwall.

Böckerna, som är illustrerade av Amanda LeCorney, hoppas Lars Klintwall ska bli lästa av barn och vuxna tillsammans. Idén är att de ska fungera som diskussionsunderlag för vad man själv kan öva på, och bli som en gemensam referens: ”Minns du vad de gjorde i den där boken för att det skulle bli mindre läskigt? Vad skulle vi kunna göra?”

Den senaste boken i serien, Pappan som var rädd för hej då, kom i slutet av förra året och är likt de andra böckerna i serien utgiven på Natur & Kultur.