Annons

Jag mår så dåligt över min kropp

Text:

Bild: Maria Hergueta

FRÅGA:

Jag är en tjej som alltid varit ganska stor. När jag var liten var det svårt att handla kläder till mig för alla var för små. Det är lite bättre sedan jag blev äldre men fortfarande inte lätt att hitta något som är fint och som passar. Jag mår ofta väldigt dåligt över hur jag ser ut och det värsta jag vet är när jag måste byta om med andra, jag hatar att visa min kropp och jag gör vad som helst för att slippa. Jag har försökt att banta men det slutar bara med att jag äter ännu mer. Vad ska jag göra?

/Louise, 17 år

SVAR:

Det är tufft att inte känna sig nöjd med sin kropp. Framför allt när det gäller vikt. Modevärlden bombarderar oss med smala kroppar och samhällets smalhetshets lämnar inte så mycket utrymme för mångfalden av kroppar som existerar. Det finns också många fördomar när det kommer till vikt.

Det du berättar om bantning är jättevanligt och något som de flesta som bantar upplever. Det vi gör när vi bantar är ju att vi svälter kroppen och kroppen reagerar med att hushålla med reserverna och signalera ännu mera hunger. Det är till och med så att en viktnedgång kan ändra kroppens ämnesomsättning så att vi behöver ännu mindre mat för att gå upp i vikt. Det kan göra att man kan gå upp i vikt även när man äter samma som ens vänner och familj. Det är i linje med forskningen som visar att det är väldigt svårt att banta och träna sig till en lägre vikt som håller i sig över tid.

Genetiska anpassningar går långsamt och våra kroppar är fortfarande inställda på att den största risken för vår överlevnad är svält. Ju bättre kroppen kan ta hand om maten och lagra energin desto bättre. I vårt moderna samhälle, där vi har tillgång till mat hela tiden, har det blivit ett problem för en del. Dessutom finns en hel livsmedelsindustri som försöker anpassa sin mat så att vi köper så mycket som möjligt, vilket gör det ännu svårare.

Om syftet med bantningen däremot är att hålla sig frisk och få energi kan bra mat och motion underlätta för oss. Då är vardagliga saker som regelbundna måltider med mycket grönsaker och att röra sig regelbundet bättre än en extrem diet och hårdträning som inte går att upprätthålla över tid. Att äta snabbmat och sitta stilla är lika dåligt för någon som har en lägre vikt.

Ett stort problem är att det saknas kunskap om det här både i samhället och inom vården: att en högre vikt fortfarande ses som något personen själv bär ansvar för, som om det bara rör sig om dålig motivation. Så är det inte! Men att få höra det påverkar oss såklart.

En annan sak jag därför gärna vill lyfta är att försöka skifta fokus (vilket kan vara lättare sagt än gjort). Fundera över vad du vill med livet och hur du bäst tar hand om dig själv. Vilken slags person är du? Vad är viktigt för dig? Är du en god vän? Har du andra positiva egenskaper?

Träna och ät bra mat för att få en stark kropp som fungerar bra och är frisk i stället för att träna eller äta för att gå ner i vikt. Ta hand om dig själv så du mår bra på så många områden som möjligt. Det är lätt att de saker vi upplever som negativa hos oss själva tar överhand och dominerar livet. Kan det hjälpa att fundera på vad du skulle säga till en vän som var i samma situation?

Om du upplever att du mår väldigt dåligt över det här och skulle behöva hjälp tycker jag att du ska kontakta ungdomsmottagningen eller elevhälsan. Det kan underlätta för oss alla att inte vara helt själva med våra funderingar.

På UMO.se finns mer information om kroppen och vikt.

Jag vill också varmt rekommendera UMO-podden Hur kan jag gilla min kropp? med Vanessa och Linda-Marie.

Några av tipsen i podden är att lista positiva saker med sin kropp, att inte följa sidor/vänner/diskussioner med innehåll om dieter och smalhetshets och i stället följa kroppspositiva bloggar och sidor och söka stöd hos vänner. Kolla om några av de sakerna de pratar om kan fungera för dig!

⁄ Matilda Wurm, legitimerad psykolog/Psykologiguiden UNG

Svar från legitimerade psykologer på Sveriges psykologiförbunds sajt psykologiguiden.se och på ung.psykologiguiden.se