Därför lämnar mammor familjen (i litteraturen)

Text:

Bild: Istockphoto

Mammor som överger barn och familj finns det gott om i världslitteraturen. Men anledningen till uppbrottet har ändrats. Det visar Uppsalaforskaren Jenny Björklund i boken Maternal abandonment and queer resistance in twenty-first-century Swedish literature, där hon undersökt ett tjugotal svenska romaner från åren 2003–20.

– Tidigare var uppbrottet kopplat till jämställdhet. Men de litterära mammor jag har analyserat lever i en svensk kontext där det är möjligt att kombinera familj och yrkesliv. I stället gör de motstånd mot ett samhälle som förväntar sig att kvinnor ska skaffa barn – och där alltför stort fokus läggs på kärnfamiljen, säger Jenny Björklund.

Mammorna i dessa romaner har också en självklar huvudroll, vilket gör deras livsval lättare att leva sig in i och förstå.

– Litteraturen prövar ju nya vägar hela tiden – och är även med och formar samhället. Alla mammor som läser dessa böcker kommer förstås inte att lämna sina familjer. Men läsningen kan nog fungera som ventil – där det går att få utlopp för ”förbjudna” känslor.

3 böcker som Jenny Björklund studerat:

I en familj finns inga fiender av Viktoria Myrén.

Borta bäst av Sara Kadefors.

Happy Sally av Sara Stridsberg.