Ämnen som är tabu får nya ord

Text:

Bild: Sara Mac Key

Det sägs ibland att det inte finns något bra ord för kvinnans könsorgan. Ändå har Karin Milles, professor i svenska vid Södertörns högskola, samlat in ett par hundra olika ord.

– Det här är känsligt att prata om och då behöver vi omskrivningar. Om det känns olämpligt att säga fitta säger man kanske där nere, underlivet eller något puttinuttigt, förklarar hon.

I den nyutkomna antologin Fittskrift berättar Karin Milles om ansträngningarna för att hitta ett neutralt ord. Genom åren har bland annat snäppa, smula och snippa lanserats genom tävlingar och omröstningar. Men de flesta förslagen har inte riktigt etablerat sig i språket. Andra har snabbt blivit laddade.

– De kan lanseras som neutrala ord. Men eftersom det här är knepigt blir de snabbt tabu.

Det här är inte unikt för just ord som kan kopplas till sex och kön. I svenskan finns också mängder av omskrivningar för döden, som det vardagliga kola vippen. Det som är tabu är ofta så emotionellt laddat att vi i många sammanhang gärna undviker att säga det rakt ut.

Snippa är ett undantag bland orden för kvinnans kön. Under 2002 började Anna Kosztovics, som länge varit engagerad i RFSU, använda just det ordet när hon mötte personalen på förskolor. Och snippa fick snabbt genomslag. Ordet har heller inte fått någon negativ stämpel utan används oftast neutralt.

– Sammanhanget avgör vilken laddning ordet får. Men det är jättebra att ha ord som ingen kan uppröras över. Om man behöver prata om något känsligt så ska inte språket stå i vägen för det, säger Karin Milles.

Hon är också aktuell med boken Jag måste, när ingen annan vill. Kvinnorättskämpen Sophie Sager (Natur & Kultur).

Anders Svensson