”Givandet har för låg status”
Bild: Annica Eklund
Anna Björklund är skribent och har tidigare drivit podden Della Q och Café Q. Hon är krönikör i Aftonbladet och tidningen Fokus. Dessutom är hon trebarnsmamma och aktuell med boken Kvinnomanualen (Bazar förlag) – om moderskap, kvinnlighet och tjejkultur.
Vad är det viktigaste du har lärt dig?
– Det handlar nog om hela moderskapsgrejen. För mig var det inte bara att få en bebis, utan det blev nästan som ett filosofiskt uppvaknande. Tidigare hade jag räknat mycket, tänkt att allt i livet liksom skulle ge betalt och om man inte hade plus på sista raden så var man lurad – det där jämställda föräldraskapet, där man måste tänka på pensionen och de långsiktiga konsekvenserna. Men allt det blev så fjantigt när man fick barn, ska man då räkna timmarna man ammar, typ?
– Jag kände snarast att moderskapet och det givandet det innebär var en gåva i sig. Att det var en konstig inställning att se det som en belastning, som om barnen i framtiden skulle ”betala tillbaka” för den omvårdnad jag gett. Nej, ju mer man kan ge, desto bättre. Givandet har för låg status.
I boken Kvinnomanualen avhandlas, förutom moderskapet, ämnen som sex, hushåll, arbete – och mat. För att kunna existera i en värld av överflöd måste man lura hjärnan och undvika mat så mycket som det går,
menar Anna Björklund.
– När jag var yngre kunde jag ta en cigg till lunch och ett glas vin på eftermiddagen, i stället för att äta. Det blev ett slags självkontrollsövning som inte alltid funkade, men oftast. Men det var ett ganska ensamt sätt att tänka och äta, och när jag blev gravid så blev jag tvungen att ge upp det och äta regelbundet för att inte må illa hela tiden.
Hon berättar att det i och med familjelivet och barnen uppstod en otippad balans även när det gäller mat och ätande.
– När man har barn så vill man ge dem bra sammanhang kring maten. Jag har insett att det finns en viss typ av mat som tar tid att laga och som är bättre och trevligare att äta i grupp, typ storkok med grönsakssoppa och hembakat bröd.