Sagor som läker

Bild: Istockphoto
För barn som ligger på sjukhus kan den psykiska påfrestningen och stressen minska om de får lyssna på berättelser. En ny studie från Brasilien visar att barn som var inlagda på en intensivvårdsavdelning och som fick lyssna när någon läste en bok för dem i 30 minuter, efteråt beskrev sjukhusmiljön som en trevligare plats. De uppvisade också mindre stress. Forskarna bakom studien förklarar detta med vad de kallar för narrative transportation – alltså att barnet genom berättelsen och fantasin ”transporteras” till en annan verklighet än sjukhuset och smärtan de upplever.
Att berättelser skulle ha denna läkande effekt, har ofta tagits för givet, men den nya studien visar på faktiska fysiska effekter – i form av lägre nivåer av stresshormonet kortisol, och högre nivåer av ”må bra-hormonet” oxytocin.
I studien fick 41 barn på en intensivvårdsavdelning lyssna på berättelser som de själva valde bland flera populära barnböcker, medan en kontrollgrupp på 40 barn i stället fick lösa gåtor. Resultaten visar att berättelserna minskade barnens stress och obehag dubbelt så mycket som gåtorna. Studien har publicerats i tidskriften PNAS.