Nej, utveckling sker inte alltid utanför komfortzonen

Bild: Joel Nilsson
Handen på hjärtat, hur ofta skvallrar du på jobbet? För visst är det ändå en härlig gemenskap när man inser att någon annan också stört sig på samma sak som en själv, eller när man får reda på att man inte är ensam om att tycka illa om chefen. Men skvallret kan givetvis gå för långt. Och det finns enligt organisationspsykologen Anders Rydell flera anledningar till att det skvallras för mycket på jobbet. En anledning kan till exempel vara att man talar negativt om andra i syfte att själv framstå i bättre dager, eller att skvallret får ersätta att man inte fått tillräckligt med feedback och möjlighet att bolla saker med sin chef – då sipprar missnöjet och behovet av att ventilera ut på annat håll. Ytterligare en anledning till skvallrandet kan faktiskt vara att vi har för lite att göra på jobbet och alltså skvallrar för att vi har dötid. Läs mer om fler orsaker till skvaller på arbetsplatsen.
En annan fråga du kan fundera över, med handen på hjärtat: Hur bra är du på att känna medkänsla med dig själv? Alltså att verkligen, på riktigt, tala gott med dig själv och inte låta kritiska röster i ditt huvud gå på autopilot. Det kallas självmedkänsla och är en viktig, men ofta bortglömd, del när vi ska utmana våra rädslor. Behöver man förresten alltid göra det? Utmana alla rädslor alltså. Svaret på denna fråga är nog nej, trots att vi konstant blir matade med uppmaningen att vi alltid måste ta tag i och göra det som skrämmer oss mest. Läs psykologen Sofia Viottis kloka tankar om när vi ska – och inte ska – utmana våra rädslor. Hon bjuder på en nyanserad bild av den gängse (och ganska tröttsamma) bilden av att ”allt bra händer utanför vår komfortzon”.
Fler frågor du kan ställa dig, och troligtvis få svar på, i numret du håller i din hand, är hur bra du är på att tolka ansiktsuttryck och hur mycket oro som egentligen är rimlig att bära på – och hur du kan tänka för att få ditt barn att äta mer/annorlunda/bättre.
God läsning!