Jag är chef och börjar ta slut

Text:

FRÅGA

jobbar som chef på ett medelstort företag och får göra fler arbetsuppgifter än vad jag ska. När jag försöker prata med ”mina” anställda så får jag inget gehör för att jag inte har tid att utföra deras arbete också (fast jag gör det ändå, snäll som jag är). På hemmafronten är det renovering på renovering med lån och allt som hör därtill!  De senaste månaderna har jag känt hur jag blir mer och mer aggressiv, glömmer saker, mår illa, har sömnproblem samt att jag aldrig orkar svara i telefon längre för jag tror bara att någon vill ha hjälp med något. Fysiskt har jag ont mest hela tiden, högt blodtryck och senaste tiden har det börjat susa i öronen. Jag tycker tyvärr att jag känner igen alltför många symtom på utbrändhet! Vad tror ni?

SVAR

Ja, minnesproblematik, humörsvängningar, smärta, högt blodtryck och sömnsvårig-heter är alla vanliga symtom på för mycket uppvarvning och för lite återhämtning. Med tanke på hur du beskriver din situation just nu så stärker det ytterligare hypotesen att det handlar om stressproblematik. Du behöver göra några för–ändringar och det kvickt. Man vet aldrig hur länge man orkar trampa på i något man inte mår bra av, innan man faktiskt blir riktigt sjuk av det.

Att prata med dina anställda har inte funkat, så sluta med det i nuläget. Prata i stället med din chef, beskriv läget och be om förslag på åtgärder. Hur kan du minska arbetsbördan och tydligare delegera uppgifter? Om du är en person som är ”för snäll” och har svårt att sätta gränser, så kan du behöva stöd vad gäller det. Det är svårt att plötsligt säga nej om man i hela sitt liv sagt ja. Finns det någon företagshälsa eller försäkring som kan ge dig psykologsamtal med fokus på stresshantering? Det är inte rimligt att du ska göra andras arbetsuppgifter, men så länge du gör det, kommer dina medarbetare fortsätta låta bli.

Du behöver få in mer återhämtning i din vardag. Sömn är en viktig form av återhämtning. Men för att kunna somna behöver du kunna varva ned. Ett väldigt effektivt sätt att komma ner i varv är fysisk aktivitet. Att öka sin puls någon extra halvtimme om dagen ger ofta resultat. En rask promenad är tillräckligt om du inte hinner gå iväg och träna.

En annan viktig form av återhämtning brukar vara att minska ner på tankar som är uppvarvande, till exempel ”hur ska jag hinna?”, ”hur ska vi ha råd?”, ”varför gör de inte som jag säger på jobbet?”. Det är också trixigt – det finns ingen avstängningsknapp och instruktionen ”tänk inte på det” funkar dåligt.

Men, att minska aktiviteter som innehåller måsten, borden och orosmoment brukar hjälpa på lite sikt. På hemmaplan, kan ni minska på antalet projekt? Det låter rörigt med renoveringar och bostadsbelåningar mitt i din försämrade ork. Sätt er ner och se över vad som kan strykas och vad som kanske kan vänta. Det är inte härligt med ett nyrenoverat kök om man ligger utmattad i sovrummet. Kontentan: Känner du av signaler på utmattning behöver du dra i bromsen nu! På egen hand eller med hjälp
av stöd.

Anna Bennich, legitimerad psykolog/psykologiguiden.se

Svar från legitimerade psykologer på Sveriges psykologiförbunds sajt psykologiguiden.se