Sömnforskaren: ”myt att alla behöver sova minst 8 timmar”

Bild: Nortsedts förlag
Utifrån sin egen och andra sömnforskares resultat ger John Axelsson i sin bok Sömnsmart (Norstedts, 2022) en lättillgänglig genomgång av det vi faktiskt vet om sömn — och tips och råd för den som har problem med sömnen. John Axelsson, som är docent vid Karolinska institutet och professor vid Stressforskningsinstitutet i Stockholm, avlivar i boken också en del av de vanligaste myterna om sömn.
— Det är exempelvis en myt att alla behöver sova minst 8 timmar. De allra flesta klarar sig utmärkt med lite mindre sömn. Sedan finns det självklart en del som behöver lite mer. En annan myt är att den viktigaste sömnen sker före midnatt. Djupsömnen sker nästan alltid den första halvan av sömnen, och det spelar inte så stor roll när man sover, säger han.
— Det är också viktigt att veta att sömnen är ett mycket dynamiskt biologiskt fenomen. Den varierar mycket av olika anledningar, och är därför störd relativt ofta hos de allra flesta. Det innebär att man även sover tillbaka störd sömn snabbt och att man inte behöver oroa sig så mycket för sin störda sömn. I alla fall om det inte pågår under en längre period.
Ett tips som John Axelsson menar kan göra underverk för sömnen är att vara fysiskt aktiv och se till att få mycket dagsljus. Och han lever som han lär.
— Jag försöker själv att vara utomhus varje dag och förutom träning ett par dagar i veckan så cyklar jag till jobbet, tar alltid trapporna snarare än hissen och då två trappsteg i taget. Jag står även på ett ben när jag diskar och fixar i köket.