Andra blir gladare än vi tror av vänlighet

vänlighet forskning

Text:

Bild: Istockphoto

Enligt en studie publicerad i Journal of Experimental Psychology tenderar människor att underskatta hur glada andra blir när man gör något snällt för dem – till exempel ger dem en kopp varm choklad. Det var nämligen precis det som 84 försöksdeltagare blev tillfrågade om i ett experiment. Personerna, som rekryterades när de promenerade i en park, fick en kopp varm choklad som de antingen kunde välja att behålla själva, eller att ge bort.

75 procent valde att ge bort chokladen till en främmande person och både givaren och mottagaren tillfrågades efteråt om hur det kändes.

Resultaten visade att de som gav ofta la fokus vid hur obetydlig handlingen var, och att de generellt underskattade hur glad mottagaren skulle bli.

Forskarna bakom studien tror att detta delvis beror på att den som ger bort något litet eller gör något gott för någon annan, inte tar i beaktning att mottagaren blir glad dels för det hen får, dels för att hen verkligen uppskattar tanken och den goda intentionen bakom handlingen.