Bättre fly än illa fäkta

Text:

Det bästa är att hålla sig undan, men ska du leva i närheten av en narcissist gäller det att sätta tydliga gränser.

Han hade krossat många hjärtan. Ofta räckte det med att han visade sig för att människor skulle bli förälskade bortom alla gränser.

Han var vacker och fängslande. Så till den milda grad att ingen i hans närhet undgick att bli berörd. Att bete sig normalt, att tänka kritiskt, var omöjligt. Han fick alla att tappa andan. 

Även om människor verkade dras till honom, hade han inga nära vänner. Det var som om han inte kunde ta till sig andra. Som om andra människors känslor och tankar varken angick eller intresserade honom. 

Han sårade. Ofta. Men det var omöjligt att försöka få honom att förstå hur sårande hans agerande var. Det var som om han inte kunde – eller ville – försöka förstå. 

Den grekiska myten om den undersköna ynglingen Narkissos, som förälskar sig i sin egen spegelbild i en vattenkälla, är gammal. Han blir så förälskad att han blir sittande vid strandkanten fram till sin död.

Dessvärre håller sig en narcissist sig sällan för sig själv. Och i spåren av en narcissist finns offer. 

För att fascineras av en narcissist är enkelt. Man vill gärna befinna sig i den här personens närhet. Åtminstone i början. 

Men att befinna sig i en narcissists närhet är både riskabelt och tärande. Så länge narcissisten sitter still i båten (eller som Narkissos, vid strandkanten) och bara speglar sig, gör han eller hon sällan någon större skada. 

Men när personen i fråga börjar röja runt i samhället, då uppstår katastrofala problem.

– Det bästa sättet att förhålla sig till en narcissist är att hålla sig undan, konstaterar legitimerade psykologen och parterapeuten Thomas Silfving, som tillsammans med kollegan Gunilla Nilson har skrivit boken Narcissistens speglar: Om narcissister för anhöriga och vårdpersonal (Studentlitteratur).

– Den som inleder en relation med en narcissist märker av det, säger han. Varningssignalerna finns där redan från början. 

Det tydligaste tecknet är att man inser att man plötsligt pratar mer om relationen med andra, än att man lever i själva relationen och pratar med sin partner, menar Thomas Silfving. 

Han får medhåll av Monica Emanell, legitimerad psykolog och parterapeut, som mött flera narcissistiska klienter under årens lopp. Hon förklarar att man kan känna sig starkt attraherad av en narcissist, som ofta är charmig, kan smickra och är duktig på att få en att känna sig utvald. Åtminstone i början. För det svänger snabbt tillsammans med en narcissist.

– Du märker när du träffar en narcissist. Tanken på honom eller henne ger dig en dålig känsla i magen, helt enkelt. Det är vanligt med korta perioder då du känner dig enormt bekräftad, följt av att du plötsligt inte känner dig bekräftad alls och att du däremot blir känslomässigt utsugen. 

Andra varningssignaler kan vara bristen på intresse. Du ställer en rad intresserade frågor om den andras liv. Själv får du inga frågor över huvud taget tillbaka, även om det i början av relationen känns som om motparten är väldigt intresserad av dig. Eller, du berättar om något som tynger dig, och den andra tar upp tråden, men enbart ur sin egen synvinkel. Lägg därtill att du börjar få kritik, kränkande kommentarer och möter ilska. 

– Det kan också kännas som om personen är för bra för att vara sann. Den känslan ska man lita på, säger Monica Emanell. 

Även om det händer att Monica Emanell behandlar klienter med narcissistisk personlighetsstörning, är det betydligt större sannolikhet att hon, Thomas Silfving och deras kolleger tar emot narcissistens offer. 

Det är nämligen vanligt att narcissisten lämnar efter sig ett slagfält av förvirrade, skadade och utslagna människor. 

– En människa med narcissistiska personlighetsdrag är övertygad om att han eller hon är överlägsen andra. Han eller hon är väldigt kritisk, har ofta åsikter om andra och skyller alla misstag på omgivningen, eftersom han eller hon inte är förmögen att se några brister hos sig själv. Dessutom drivs en narcissist av en stark önskan om att alltid ha rätt, till varje pris, förklarar Monica Emanell. 

De flesta av oss har narcissistiska drag, särskilt som barn. Men där det är charmigt med en tvååring som vill skina och är övertygad om att han eller hon är universums centrum och alltid har rätt, är det en smärre mardröm att stöta på samma egenskaper hos en vuxen. 

Lägg där till ilskan som tvååringen inte kan tygla. Då är det kanske näpet. Men hos en vuxen man eller kvinna kan aggressiviteten som följer med de narcissistiska dragen vara svår att hantera. 

Det är sällsynt att en narcissist vill göra något åt sitt problematiska beteende. Det ligger liksom i personlighetens natur att inte erkänna sina brister. 

– Vi ser dem sällan i terapi, eftersom de inte anser att det finns något hos dem själva som behöver förändras. Men det händer. Då är det ofta en partner som har ställt ett ultimatum, konstaterar Monica Emanell. 

Om personen i fråga får hjälp att förstå att beteendet är ett problem för omgivningen, är det fullt möjligt att jobba med klienten. 

– Då kan vi tillsammans undersöka personens uppväxt, där känslor sällan blivit bekräftade, och på så sätt försöka nå fram till klienten och öka förståelsen för omgivningens känslor. Men, vi jobbar också med vanlig kognitiv beteendeterapi, kbt, förklarar Monica Emanell. 

Att det finns hopp för en narcissist visar även ny forskning från universitetet i tyska Mannheim. När Eunike Wetzel med kolleger följde ett antal studenter under en 23-årsperiod visade det sig att de narcissistiska personlighetsdragen minskar i styrka med åren. Åtminstone på vissa punkter.

I studien undersöktes narcissistens övertygelse om att han eller hon alltid har rätt, hans eller hennes grad av fåfänga samt behov av att leda och sätta villkor och spelregler också för omgivningen. 

Vad gällde övertygelsen om att alltid ha rätt och vara överlägsen omgivningen, var den konstant genom livet. Men fåfängan hade en tendens att minska över tid, precis som behovet av att alltid vara i rampljuset.

Det brukar sägas att en narcissist över huvud taget aldrig ställer sig själv frågan om huruvida han eller hon är narcissist. Men personer med narcissistiska drag är ofta medvetna om sitt rykte. De tycker själva att de är mer intelligenta, mer attraktiva och roligare än alla andra. I den amerikanska tidskriften Psychology Today skriver psykologiforskaren Scott Barry Kaufman att när de skattar sig själva uppger de även att de har högre nivåer än genomsnittet när det kommer till negativa personlighetsdrag, som arrogans, makthunger och impulsivitet. 

Thomas Silfvings och Monica Emanells främsta råd må vara att hålla sig undan från personer med narcissistiska drag.  Men för den som kanske skaffat barn med en narcissist, har en narcissist som kollega eller har vuxit upp med en narcissist som förälder? 

– Var tydlig, sätt gränser och lär dig att avbryta, utan skrupler, säger Monica Emanell.

För att klara av att leva nära en narcissistisk person behöver man låta offerkoftan hänga längst in i garderoben. Att vädja till narcissistens känslor är nämligen inget alternativ. Då ökar hens elakhet och förakt markant.

Att vara påläst och ha koll på hur personer med narcissistiska drag fungerar, men också att vara medveten om sina egna sårbara punkter underlättar också. 

Thomas Silfving har ytterligare ett råd:

– Se till att ha ett eget liv och aldrig någonsin tumma på det. Skaffa dina egna intressen och vänner, och kompromissa inte kring det.