Fem moderna klassiker om hjärnan

Text:

Bild: Getty images

Medvetandet → Susan Blackmore, 2003: Consciousness: An Introduction

Är man sugen på en filosofisk djupdykning i det mänskliga medvetandet är Susan Blackmore en utmärkt författare att vända sig till. Denna psykologiforskare har länge studerat ämnet och skrivit flera initierade böcker om medvetandet. Consciousness: An introduction, är precis vad den heter och en utmärkt bok att börja med.

Kropp & själ → Antonio Damasio, 1994: Descartes misstag: Känsla, förnuft och den mänskliga hjärnan

Trots att Descartes misstag vid det här laget nästan har 30 år på nacken står den sig förvånansvärt bra, en modern klassiker! Författaren, den portugisiska hjärnforskaren Antonio Damasio, skriver om hur kropp, själ och medvetande hänger ihop i hjärnan – och varför det var ett misstag av Descartes att skilja på kropp och själ.

Neurofysiologi → Larry W. Swanson, 2002: Brain Architecture: Understanding the basic plan

För den som är lite extra intresserad av neurofysiologi är den amerikanska hjärnforskaren Larry Swansons bok ett måste. Brain architecture ger en utförlig och relativt lättbegriplig överblick av hur vårt nervsystem fungerar och har dessutom vackra illustrationer. Kom i en nyutgåva 2011.

Fascinerande fall → Oliver Sacks, 1995: En antropolog på Mars

Känd för sina böcker med otroliga fallbeskrivningar från sitt liv som neurolog gör Oliver Sacks oss inte besvikna i uppföljaren till Mannen som förväxlade sin hustru med en hatt. I En antropolog på Mars är de sju berättelserna om människor med ovanliga neurologiska åkommor utförligare och Sacks reste långväga för att följa upp sina historier. En bok att återkomma till.

Hjärnkirurgi → Henry Marsh, 2015: Liv, död och hjärnkirurgi: En neurokirurgs memoarer

Den brittiska neurokirurgen Henry Marsh berättar i sina memoarer om 30 år med andra människors liv i sina händer. Ett sanningsvittne om den oglamorösa och stressiga vardagen som neurokirurg – och en känga till det brittiska sjukvårdssystemet. Och boken är faktiskt en riktigt välskriven bladvändare.