Bli hänförd i fem steg

Text:

Bild: Graham Samuels

Så väcker du din förundran till liv med positiv psykologi.

Den hisnande känslan av att ha varit med om något som utmanar vårt vanliga sätt att se på världen. Eller rätt och slätt gåshud på armarna. Det är en av många betydelser av det engelska ordet awe, vars svenska ordboksöversättning kräver en rad ord – vördnad, djup respekt, fruktan och bävan – för att ringa in betydelsen. Kanske ligger begrepp som förundran och hänförelse närmare det psykologiska innehållet i awe. Dra dig exempelvis till minnes den andlösa upplevelsen av den gnistrande Vintergatan mot ett dånande mörkblått universum, eller ögonblick då du fick en riktig aha-upplevelse som vidgade din horisont och fick dig att ifrågasätta dina egna tankar.

Det är lätt att tappa bort den här känslan. Vi stannar inte upp tillräckligt länge för att låta oss hänföras. Vi berusas inte lika ofta av konst och musik. Helgens naturupplevelser ställs in till förmån för inredningsyra. Och många av de andlösa upplevelserna som faktiskt sker i vår vardag går oss förbi, medan vi sitter med näsan i mobiltelefonen.

Det är kanske dags att skapa utrymme för förundran, att låta dig hänföras. För den ökande forskningen om denna något svårgripbara känsla visar på en mängd fördelar, varav några behövs mer än någonsin just nu.

Redan för ett tiotal år sedan konstaterade psykologiprofessorerna Dacher Keltner och Jonathan Haidt i den vetenskapliga tidskriften Cognition and Emotion, att förundran är den ultimata kollektiva känslan, för den motiverar människor att göra saker för vårt gemensamma bästa. Och allt fler studier visar att förundran stärker vår önskan att hjälpa andra, samtidigt som det skapar en känsla av att tiden saktar av eller stannar upp och gör oss mer tillfreds med livet.

Två aspekter skiljer förundran från övriga positiva känslor. Det är dels känslan av storhet i form av oändlighet och oöverskådlighet, och dels behovet av att förändra vår förståelse av oss själva eller världen. Inte så konstigt att upplevelsen omnämns som häpnadsväckande och omvälvande, till och med sublim. Ibland kan det dessutom resultera i att vi ändrar våra kognitiva scheman.

1. Gå på upptäcktsfärd. Ta en promenad. Naturen är en av de säkraste miljöerna för att få uppleva förundran. Och är du rädd för att du har tappat förmågan att skåda små mirakler, kan du alltid ta ett barn vid handen och låta hen visa vägen till närmaste myrstack. Men hänförd kan du lika gärna bli i stadsmiljö av skyskrapor och annan extraordinär arkitektur som High Line i New York, folkliga initiativ som flashmobs, liksom inomhus på museer, utställningar och föreställningar. Sök dig till nya miljöer med andra ljud och upplevelser än du är van vid, och lämna mobilen hemma.

Förundran verkar väcka olika former av altruism, och forskarna tror att det beror på att känslan ger människor en förändrad uppfattning av sig själva. Att man inte är lika uppfylld av sin egen förträfflighet, utan krymper till mer ödmjuka proportioner när man upplever att man är en del av något större. Dacher Keltner och Paul Piff visar att man genom att titta på gamla vackra eukalyptusträd med imponerande längd, jämfört med en tråkig byggnad, kan bli mindre självcentrerad och narcissistisk – och mer öppen för det gemensamt mänskliga och behoven hos dem runt omkring oss.

2. Skriv om en egen upplevelse av förundran. När upplevde du senast förundran? Framkalla ett minne, reflektera över hur det kändes. Skriv sedan ner upplevelsen.

Det kan resultera i att du gör andra prioriteringar, upplever att du har mer gott om tid och att du börjar hjälpa andra människor. Det kan också öka ditt välbefinnande, enligt en studie av Stanfordforskaren Melaine Rudd, som publicerats i Psychological Science.

Att skriva om en upplevelse var också ett av alternativen för Dacher Keltner och Paul Piffs deltagare i en annan studie, där de såg att upplevelser av förundran fick deltagarna att vilja samarbeta, dela på de resurser som fanns och dela med sig mer till andra i högre grad, än de som upplevde stolthet eller bara blev roade.

3. Res till nya platser. Nya platser och nya utmaningar triggar känslan av förundran. Ett av de säkraste sätten att imponeras av människans förmåga och naturens storslagenhet är besöka något av världens sju nya underverk. Men det kan räcka med att besöka Åreskutans topp, eller valfri höjd nära dig, för att kunna hänföras. 

Människor som ofta känner sig förundrade och hänförda har uppvisat lägre nivåer av inflammationer kopplade till risk för hjärtsjukdomar, enligt en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Emotion. Förundran kan likt andra positiva känslor hjälpa människor att hantera stress, eftersom de gör oss nyfikna och får oss att vilja utforska nya saker i stället för att dra oss undan och isolera oss.

4. Se på en video eller läsa en bok. Det finns så klart genvägar. När du inte hinner kasta dig ut i naturen eller åka iväg till nya platser behöver det inte vara längre bort än till närmaste skärm. Det kan vara så enkelt som att söka på valar på Youtube, se långfilmen Home av Yann Arthus-Bertrand, Louie Schwartzbergs Ted talk om naturens dolda mirakel eller hela hans film Mysterious of the unseen world. Förundras gör du även av böcker som Kosmos: En kort historik av Stephen Hawking eller kanske Sapiens: En kort historik över mänskligheten av Yuval Noah Harari.

5. Räkna dina ”goosebumps”. Alla människor har inte förmågan att på djupet bli hänförda. Det är speciellt svårt för människor som inte är bekväma med att förändra sin syn på världen. Det krävs en öppen ödmjukhet och nyfikenhet för att slås av ”livets mirakler”. Du kan dock medvetandegöra vad det är som får dig att rysa över hela kroppen, och sedan söka liknande upplevelser. Är det en populärvetenskaplig bok som är en ögonöppnare i förståelsen av världen eller ett besök i en skybar med svindlande utsikt?