Nytt nummer: Matnyttigt med Modern Psykologi 3/2024

Text:

Årets tredje nummer är ute! Vi tar reda på vad man kan göra som förälder när ens barn med npf-diagnos har problem med maten, hur man bäst lär sig tyda ansiktsuttryck och varför vi så gärna skvallrar på jobbet. Dessutom möter vi artisten Little Jinder i en stor intervju. Ett matnyttigt nummer helt enkelt!

UR MODERN PSYKOLOGI 3/2024. HOS PRENUMERANTER 30/5:

Omedvetna mikrouttryck hjälper oss att hela tiden tolka andra människor och situationer.
Vi speglar hela tiden andras minspel – och läcker själva känslor via ansiktet. Dessutom kan vårt eget leende eller rynkade panna påverka vårt humör. Ändå är det relativt få som bemästrar, eller ens känner till, ansiktets psykologi.

”Just konsistenser spelar ofta den mest avgörande rollen för om ett barn ska vilja provsmaka något nytt eller inte.”
Svårigheter med mat och ätande är vanligt hos barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (npf),som autism och adhd. Författarna till Npf-kokboken ger tio tips som kan förenkla.

”En specialvariant av skvaller – som faktiskt inte är helt ovanlig – är ironiskt nog när man pratar skit om folk som man anser skvallrar för mycket.”
Organisationspsykologen Anders Rydell frågar sig vilken funktion skvaller har på arbetsplatsen – och
hur vi kan komma runt det.

”Undvikandebeteenden cementerade jag tidigt i mitt liv. Och flykt.”
Romantik på svenska, så heter Josefine Jinders nya album. Vi har mött henne för att prata om det, om rastlösheten, om adhd-diagnosen som dröjde tills hon hunnit fylla 35 – och om att det var skönare att få mediciner än att få en diagnos.