Nytt nummer: Blicka inåt med Modern Psykologi 2/2024

Text:

Årets andra nummer är ute! Vi tar reda på varför astrologi har blivit så poppis, hur man bäst pratar med barn om psykisk ohälsa samt vad vi kan lära oss av Viktor Frankls filosofi idag. Dessutom möter vi psykiatern Christian Rück i en stor intervju. Och en massa andra psykologiska godbitar såklart – god läsning!

UR MODERN PSYKOLOGI 2/2024. HOS PRENUMERANTER 22/3:

”Försök att aktivt rikta din uppmärksamhet mot det som är viktigt för dig utanför jobbet”
Att inte ta jobbet med sig hem har blivit allt svårare – men också allt viktigare, menar psykologiforskaren Jane Gifkins. Vi har samlat hennes bästa råd för att hitta balans mellan arbete och fritid.

”Tron på astrologi är ett utslag av människans grundproblem. Det är kaos överallt”
När människor inte får existentiella svar från vetenskapen kommer astrologi och andra nyandliga idéer in och fyller det tomrummet. Forskarna förklarar varför vi låter något så ovetenskapligt som astrologi bestämma över viktiga livsbeslut.

”Mening är inget vi skapar, den finns som en möjlighet i varje ögonblick av våra liv”
I tider av krig, klimatkris och ökad polarisering är det lätt att tappa hoppet och uppleva tillvaron som meningslös. Då kan Viktor Frankls filosofi och den klassiska logoterapin vara en tröst.

”En av det medmänskliga samtalets största fördelar är att det, till skillnad från många andra typer av samtal, kan vara villkorslöst”
Så pratar du med unga om psykisk ohälsa. Vi har fem tips för ett medmänskligt samtal.