Vem är en skicklig terapeut?

Text:

Bild: Joel Nilsson

Har du någonsin gått i terapi? Jag dristar mig till att tro att om du håller denna tidning i din hand så är du i alla fall inte motståndare till idén om att göra det. Men om man väl har tagit det stora beslutet att börja gå i terapi, och börjat leta efter en psykolog – hur ska man då veta vem man ska gå till? Vem är egentligen en bra terapeut? Ja, det beror i alla fall inte på hur länge hen har arbetat i yrket eller vilken utbildning hen har. Snarare verkar det handla om att terapeuten bör ha en genuin nyfikenhet och vilja att lära av sina erfarenheter för att klienterna ska betrakta personen som en bra psykolog. Mer om detta finns att läsa i artikeln av psykologiforskarna Simon Fagernäs och Lars Klintwall. De reder ut hur man mäter terapeuters skicklighet – och försöker svara på den svåra frågan om vem som egentligen är en bra terapeut.

En annan stor fråga – kanske den största av dem alla – nämligen ”vad är kärlek?” tar vi oss också an. Och även om jag inte kan utlova att det slutgiltiga svaret på den frågan finns i What is love?, så kan vi i alla fall bjuda på några psykologiska teorier om just kärlek, samt vad parterapeuterna har att säga om ämnet.
 Numret som nu är nytt är på 100 sidor. Ett extra tjockt sommarnummer!
Vi har försökt att fylla det med läsning som ska räcka länge och som ska kunna ge något, oavsett om du ligger på stranden, i hängmattan eller jobbar hela sommaren och lägger upp fötterna först efter dagens slut. Och för dig som prenumererar går det lika bra att läsa det här på vår hemsida.

Kanske letar du efter bra böcker att läsa i sommar? Då finns olika typer av boktips! Vill du hellre läsa en riktigt bra text om historien bakom våra vanligaste antidepressiva läkemedel, SSRI? Kanske är du sugen en musikupplevelse på semestern och vill ha konserttips?

Och på tal om musikupplevelse (typ) så har vi äntligen lyckats få in redaktionens favoritstripp av serien I samtal med pingviner.

Glad sommar och god läsning!