Annons

Var sitter känslor i hjärnan?

Text:

Bild: Joel Nilsson

Visst är väl en känsla något som liksom kommer över en? En känsla av upprymdhet, sorg eller skam – eller? Den här klassiska synen på känslor, som betingade automatiska reaktioner på yttre stimuli, har de senaste åren ifrågasatts och reviderats. Inte minst av forskaren Lisa Feldman Barrett, professor i psykologi vid Northeastern University i USA. Hennes teori om konstruerade känslor innebär att det tvärt om inte finns några medfödda inbyggda känslor som kan kopplas till specifika platser eller neurologiska kretsar i hjärnan. Istället är allt vi känner och upplever konstruerat i stunden utifrån de stimuli som kommer utifrån, men även inifrån kroppen – och dessa bygger till stor del på hjärnans gissningar och tidigare erfarenheter.

Jag fick nöjet att göra en längre intervju med Lisa Feldman Barrett i somras, och vi pratade om teorin, om hur det varit att ibland få ett minst sagt ljummet mottagande för sina idéer, och om vikten av tidiga relationer (det är ju då hjärnan skapar mönster och antaganden utifrån vilka den sedan gör alla dessa gissningar!). Läs gärna porträttet av Lisa Feldman Barrett på sidan 40.

I detta vårt årliga specialnummer om hjärnan finns såklart en hel del annat matnyttigt: missa till exempel inte vår artikel om autism och adhd i hjärnan. Vi vet att dessa är neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, men vad betyder det egentligen? Och vad vet vi om hur de ser ut i hjärnan? Svaren finns på sidan 30.

Är du det minsta intresserad av hjärnforskning så får du inte heller missa vårt event Hjärndagen, som vi arrangerar tillsammans med Forskning & Framsteg! I år går det av stapeln den 8 november på Oscarsteatern i Stockholm och det finns fortfarande några biljetter kvar – du säkrar din på hjarndagen.se. Där talar bland andra Armita Golkar om tonårshjärnan (hon är också intervjuad på sidan 12 i detta nummer) och Sissela Nutley om hur sociala medier påverkar hjärnan och det psykiska måendet. Dessutom bjuds det på en lektion i minnesteknik och en föreläsning om sömnens betydelse för hjärn-
hälsa – och en massa annat som du garanterat inte vill missa.

Väl mött och god läsning!