Nya chefredaktören: ”Vi fortsätter att blicka inåt – och utåt”

Text:

Bild: Joel Nilsson

När jag började arbeta med Modern Psykologi för sex år sedan, minns jag att nyfikenhet ofta nämndes som ett ledord: läsarna var nyfikna, redaktionen och medarbetarna skulle vara nyfikna och artiklarna skulle genomsyras av nyfikenhet. Det låter onekligen klyschigt. Men med facit i hand så var det faktiskt alldeles sant. Och är det fortfarande.

Just den där ärliga nyfikenheten – där vi på allvar intresserar oss för hur vi kan -förstå varandra, vad som driver oss människor och varför vi beter oss som vi gör – är kärnan i Modern Psykologi. När jag nu tar över som chefredaktör är jag väldigt mån om den. Inte minst i dessa tider av minskad social samvaro och en känsla av ökad polarisering, tror jag att nyfikenheten på andra människor och deras åsikter är en nyckel till att inte glida alltför långt ifrån varandra.

En annan sak jag månar om är vår duktiga formgivare och alla de begåvade journalister, illustratörer, fotografer, psykologer och forskare som medverkar i tidningen – där kan vi snacka nyfikenhet! I det här numret bjuder exempelvis psyko-logen Niclas Almén på sina bästa tips för återhämtning, Ann-Cathrine Johnsson har gjort en djupdykning i klimakteriets psykologi och psykiatriforskaren Mikael Landén frågar sig varför antalet autism-diagnoser ökat så kraftigt de senaste åren, och ger oss samtidigt en välbehövlig lektion i korrelation och kausalitet. Dessutom talar Anna-Maria Stawreberg med Johan Gustafsson om de sex påfrestande åren i al-Qaidas fångenskap – och reder ut hur vi egentligen kan förstå varandra på Zoom. En ganska perfekt blandning, om jag får säga det själv! Dessutom är den i vanlig ordning snyggt förpackad.

Bakom tipsen, råden och forskningen i tidningen ligger alltjämt ett genuint intresse för vad det är att vara människa, i det stora och i det lilla. Vi kommer att fortsätta rikta blicken både inåt och utåt, med den ärliga nyfikenheten som ledord – följ med!