”Det är konstigt nog nästan aldrig mitt fel”

Bild: Joel Nilsson
LEDARE MODERN PSYKOLOGI 2/2023:
Har du hört talas om det fundamentala attributionsfelet? Det är ett socialpsykologiskt begrepp som inringar ett mycket mänskligt beteende: nämligen att vi, när vi ser andra göra misstag, tänker att det är deras eget fel och orsakat av dem själva snarare än av omständigheterna i situationen – medan vi tänker tvärtom när det gäller oss själva. Ocharmigt. Och jättevanligt. Det verkar inte heller bättre än att vi i synnerhet beter oss så här i våra närmsta relationer. Har vår partner glömt att skriva in föräldramötet i kalendern? Typiskt hen, så slarvig! Har jag däremot glömt att skriva in mötet? Inte så konstigt! Jag blev ju konstant avbruten och hade så mycket i huvudet just den dagen. Ja, ni fattar. Mer om det fundamentala attributionsfelet och andra ogynnsamma mönster i parrelationen finner du i detta nummer. Där ger parterapeuterna sina bästa råd för att tackla de vanligaste problemen i relationer – för den som vill komma närmare sin partner men kanske inte är redo för parterapi.
Knappast har det väl undgått någon att det gått ett år sedan den ryska invasionen av Ukraina inleddes. Vi har följt några av de tusentals ukrainska psykologer som i över ett års tid försökt hjälpa människorna i det trasiga landet.
”En dag, när vi har släckt branden, så återstår ett gigantiskt långsiktigt arbete med alla trauman. Samtidigt, och olyckligtvis, kommer vi då också att besitta enormt mycket kunskap och erfarenhet.” Så säger Valeriia Palii, som är ordförande för National Psychological Association of Ukraine. Magnus Falkeheds text och Niclas Hammarströms bilder från Ukraina finns i Modern Psykologi 2/2023.
Vi bjuder också på en lång intervju med forskaren Emma Frans, som fick en framträdande roll som vetenskapskommunikatör under pandemin. Men hon blev nästan utbränd på kuppen. Nu är hon tillbaka, vassare än någonsin och aktuell med en ny bok. Givetvis är tidningen proppad med annat smart och gott i psykologisk väg.
God läsning!