Kalle Norwald: Låt relationerna blomstra!

Text: Kalle Norwald

Bild: Peter Knutson

Sommar är en tid för avkoppling och roliga aktiviteter, men det är också en tid då vi kan uppleva en ökad känsla av ensamhet eller isolation i och med ledigheterna. Relationer kan därför då vara särskilt viktiga. Forskning visar att sociala relationer är avgörande för vår hälsa och lycka, och detta gäller kanske särskilt under sommarmånaderna när sociala medier fylls på med sandstränder, ens vänner åker bort och en själv kanske stannar hemma på grund av arbete eller annat.

Att ha nära och meningsfulla relationer bidrar till att minska stress och öka livstillfredsställelsen under årets alla månader, och är inget som särskiljer årstiden vi nu är på väg in i. Det verkar vara något med just sommaren som ökar vårt behov av att umgås mer, eller är det bara jag? Kanske för att sommaren är en årstid då vi kan uppleva ökad fysisk hälsa när solen värmer vår hud och utomhusaktiviteterna blir desto fler. Det har visat sig att när vi umgås med människor som vi bryr oss om och tycker om så blir vi mindre stressade och vi ser högre nivåer av närhetshormonet oxytocin, ett hormon som är kopplat till känslor av kärlek och samhörighet. Det är alltså biologiskt viktigt med relationer!

Men som vi vet är vi inte slavar under vår biologi! Relationer är i själva verket något som är högst psykologiskt; hur de får oss att tänka, känna och agera. Viktiga människor i vår närhet kan ge oss stöd och hjälp att hantera utmaningar som kan dyka upp (som att planera semestrar, hantera ekonomiska knepigheter eller svåra personliga situationer). Att ha nära vänner eller familjemedlemmar att vända sig till kan bidra till att minska på oroskänslor och öka vår förmåga att hantera problem – både på egen hand och tillsammans med våra nära och kära. Positiva sociala relationer kan bidra till att förbättra detta ytterligare. Att umgås utomhus med vänner och familj kan bidra till att minska stress, öka vår fysiska aktivitet och förbättra vårt allmänna välbefinnande i både kropp och knopp!

Att prioritera och investera i våra relationer under sommarmånaderna kan bidra till att förbättra vår hälsa och lycka, och göra sommaren till en tid att minnas när det är kallare och mörkare utomhus.

Mitt bästa tips för att vårda relationerna i sommar:

Ha realistiska förväntningar. Det är lätt att romantisera och idealisera semesterveckorna, och då blir kalendern lätt fylld snabbt och besvikelserna på den uteblivna intimiteten som umgänge ger tydlig.
Detta kan rådas bot på genom att: Planera, trots att det inte har det sexigaste ryktet så tjänar vi på det. Prioritera din partner, vän eller familjemedlem under en bestämd tid. Ta makten över ledigheten!

Kalle Norwald är socionom, psykoterapeut och sexolog. Han är författare till boken Tack, förlåt och skyll dig själv (Bazar förlag)