Hur väcker vi 7-åringens fantasi?

Text:

Bild: Maria Hergueta

FRÅGA:

Vi har en 7-åring som sällan leker självständigt. Han har velat att vi leker med eller för honom sedan han var liten. Hans rum är fullt av leksaker men han väljer ändå att vara där vi föräldrar och lillebror på 2,5 år är. Han leker med lillebror en stund, sedan ligger han mest på golvet. Vi önskar att han kan leka själv i sitt rum ett tag. Han säger att han inte kan komma på någon lek. Visst har han haft tillgång till för mycket skärm, men det ska vi dra ner på. Han vill lyssna på musik när han är i sitt rum, men vi är rädda att hans hjärna aldrig får vila från intryck. Är det dumt att säga nej? Hur kan vi hjälpa honom att leka självständigt? Finns det sätt att stimulera hans fantasi?

SVAR:

Det ni beskriver är ganska vanligt hos barn i den åldern. Vissa barn leker gärna själva men väldigt många tycker inte att det är så skoj. De vill hellre vara med resten av familjen och allra helst vill de leka tillsammans med någon, helst en jämnårig eller en vuxen. Att er son inte leker så länge med lillebror kan nog förklaras av den stora åldersskillnaden.

Hur leker er son med andra jämnåriga? Tycker ni att hans sätt att leka stämmer väl med hans jämnåriga och att de har ett bra utbyte? Det kan i så fall vara en signal på att er son kan leka när stimulansen är rätt. Skulle ni däremot notera att han har svårt för lek tillsammans med jämnåriga kan det vara värt att fundera vidare kring vad det kan stå för. Tala till exempel med hans lärare om vad de tror och om de ser någon anledning att konsultera BUP.

Om ni vill att han ska börja leka mer själv kan ni sätta i gång honom i lek genom att leka tillsammans en stund. När han är i gång kan ni lämna honom för att efter en stund titta in till honom och leka tillsammans ett tag igen. Så kan ni hålla på tills ni märker att han verkar klar med leken eller att det är dags för en annan aktivitet. De första gångerna ni gör så kanske ni tittar till honom ganska snart efter att ni lämnat honom ensam, så att han inte hinner tröttna. Om ni efter en tid märker att han tycks vara mer och mer involverad i leken på egen hand kan ni låta era inhopp komma allt glesare. Genom att på ett systematiskt sätt jobba så hjälper ni honom att träna upp sin förmåga att leka själv.

Ni frågar också om ni kan göra något för att stimulera hans fantasi. Det beror lite på vad ni lägger i begreppet fantasi – vad är det ni vill att han ska kunna fantisera om? Att barn inte fantiserar behöver inte tyda på en oförmåga utan kan också handla om ointresse. Vissa barn är inte så roade av det. För att undersöka er sons förmåga att fantisera, i bemärkelsen föreställa sig saker, kan ni till exempel testa att göra det kopplat till att ni läser böcker tillsammans. Ställ frågor om de olika figurerna, fundera tillsammans på vilka de är och vad de gör som ligger utanför den berättelse ni läser. Skapa en egen, gemensam berättelse och se om er pojke är med på det och om han är road av det. Vad gäller musiken ser jag ingen anledning till att inte låta den vara på. Att det skulle hindra hans hjärna från att få den vila den behöver tror jag inte ni behöver oroa er för. Kroppen är finurlig och brukar se till att få det den vill. Just vila och återhämtning sker ju i stor utsträckning när barn sover.

⁄ Liv Svirsky, legitimerad psykolog/Psykologiguiden.se

Svar från legitimerade psykologer på Sveriges psykologiförbunds sajt psykologiguiden.se