För ful för min kille?

Text:

Bild: Maria Hergueta

FRÅGA

Jag är en tjej på 19 år som just nu har min första relation. Den är underbar, men det finns ett problem. Jag har så länge jag kan minnas tyckt att jag är ful och äcklig. Jag har läst på en massa om olika plastikoperationer som jag behöver.

Min pojkvän är snygg och populär och jag fattar verkligen inte varför han är tillsammans med mig. Jag har alltid haft en extremt dålig självkänsla och har på grund av det utvecklat social fobi och ångest.

Det känns som att mitt självhat förstör vår relation. Jag älskar honom och vill inte att det ska ta slut, men jag är rädd för att han kommer tröttna på hur osäker och full av ångest jag är. Hur kan man hantera denna ångest, och hur lär man sig att tycka om sig själv?

SVAR

Du är inte ensam om att uppleva självtvivel och osäkerhet i förhållanden. Ofta handlar människors ångest och oro just om relationer till andra människor och om teman som att bli avvisad, inte duga och att inte vara omtyckt.

På grund av att sociala relationer är så viktiga för oss människor har hjärnan funktioner som gör oss uppmärksamma på sociala varningssignaler. De här funktionerna är särskilt viktiga när vi är barn och är helt beroende av våra föräldrar. Vi ska då vara vaksamma på våra föräldrars beteenden och anpassa oss efter dem. 

Har vi trygga föräldrar som kunnat förstå våra behov och känslor växer vi ofta upp med en grundtrygghet där vi litar på att vi är bra nog och att andra människor går att lita på och vill oss väl. Har vi däremot haft föräldrar som brustit i sin förmåga att möta våra behov och känslor har vi ofta med oss en känsla av otrygghet i förhållande till andra. Då blir vi som vuxna upptagna med tankar om att inte duga och rädslor för att bli avvisade. Dessa mönster brukar bli särskilt tydliga i kärleksrelationer.

I det du beskriver anar jag att du kan ha haft sådana erfarenheter. Stämmer det?

Ofta försöker man hantera denna otrygghet genom att försöka förändra sig på olika sätt. Du beskriver att du tänker att du behöver ändra ditt ut­se­ende. Problemet är att även om du skulle göra en plastik­operation och bli mer nöjd med ditt utseende skulle inte otryggheten för­svinna. Hjärnan skulle hitta någon annan ”orsak” till problemet tills grundorsaken blir be­arbetad.  

För att verkligen få en för­ä­­ndring så behöver du få hjälp med den grundläggande otrygghet som troligtvis ligger bakom både ångestsyndrom, social fobi och din relation till ditt ut­­se­­ende. Jag skulle rekommen­dera dig att kon­takta en legitimerad psykolog eller legitimerad psykotera­peut för att få hjälp. 

När det kommer tankar om att du är ful, eller oro över vad din pojkvän tycker, kan du tänka på att det är gamla hot­signaler som troligtvis inte har något med situationen i dag att göra. Vi alla är mycket bättre på att lägga märke till våra negativa sidor än våra positiva. Utifrån det kan det ibland kännas förvånande att andra tycker om oss och vill vara tillsammans med oss. Tillåt dig i stället att fokusera på vad du gillar med honom.

Se också om du kan våga vara kvar i de känslor som kommer för tillfället, oavsett om det är positiva eller negativa känslor. Att öva på att stanna kvar i alla typer av känslor – trygghet, glädje, ilska, sorg – kan göra att oron och alla negativa tankar släpper lite grann.

Men framför allt, ta professionell hjälp, det är väldigt svårt att bryta mönster på egen hand.

⁄ Sofia Viotti, legitimerad psykolog/Psykologiguiden.se

Svar från legitimerade psykologer på Sveriges psykologiförbunds sajt Psykologiguiden.se