Vasaloppet hjälper mot depp

Vasaloppet går av stapeln första söndagen i mars. Foto: Nisse Schmidt

Devisen ”I fäders spår – för framtids segrar” som pryder Vasaloppets målgång kanske borde ändras till: ”I fäders spår – för minskad depression.”

Forskare har nämligen konstaterat att risken att drabbas av depression är hälften så stor hos Vasaloppsåkare som hos befolkningen i stort. Och effekten är långvarig.

– Fysisk träning dämpar inflamma­tioner i kroppen, förmodligen också i hjärnan. Det kan vara en av förklaringarna. Att effekten är långvarig beror nog främst på att det handlar om människor som har fysisk aktivitet som livsstil. De fortsätter att träna även efter Vasaloppet, säger Martina Svensson, doktorand på Institutionen för experimentell medicinsk vetenskap vid Lunds universitet.

I ett forskningsprojekt har hon studerat 200 000 Vasaloppsåkare och jämfört dem med en lika stor referens­grupp. Depressions­risken visade sig vara mindre för både kvinnliga och manliga Vasalopps­åkare. De snab­baste manliga åkarna hade dessutom en ytterligare minskad risk för depression än de långsammare.

Mats Almegårds text publicerades först i Modern Psykologi 2/2020: Pappersutgåva | För skärm (Google play) | För skärm (Itunes) | Prenumerera

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s