Kalla det inte funktionsnedsättning

Jenny Jägerfelds krönika publicerades först i Modern Psykologi 9/2017.

KRÖNIKA. I höstas fick jag diagnosen adhd. Det var inte en jättechock. Jag har alltid vetat att jag är rastlös, impulsiv och har svårt att koncentrera mig på saker jag inte är intresserad av. Jag har också varit medveten om att jag ofta glömmer saker, pratar mycket och är lättdistraherad.

Jag har bara inte tyckt att det är något större problem. Som egenföretagare har jag haft förmånen att kunna forma mitt liv så att mina drag snarare är en tillgång än ett problem. Tills en dag då jag plötsligt fick synbortfall, allvarliga sömnsvårigheter, migrän som kändes som om en yxa kluvit huvudet, samt ett nytt reumatiskt skov.

Det var inte så konstigt. Jag hade sagt ja till några projekt för mycket och är sämst på återhämtning (det är ju så tråkigt). Så jag gick till vårdcentralen och påbörjade den process som sen ledde fram till diagnosen. Jag som gjort utredningar på andra var plötsligt själv en person med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.

Fult nog var det först när jag själv fick en diagnos som jag började fundera på ordet ”funktionsnedsättning”. För även om det förstås finns uppenbara problem förknippade med mina personlighetsdrag så finns det även vinster. Sidor som den neurotypiska majoriteten inte besitter. Jag har mer energi än de flesta, en förmåga att hyperfokusera, jag är snabb, envis och har lätt att komma igen efter bakslag. Och impulsiviteten gör att jag ofta kommer in på oväntade spår vilket är en fin tillgång när man jobbar kreativt, eller för all del, bara vill dra ett absurt skämt.

På samma sätt är det för människor med autismspektrumtillstånd. (Jag tänker främst på dem som förut fick diagnosen asperger.) Det är givetvis så att de autistiska dragen ställer till med en massa svårigheter vad gäller sociala relationer, kommunikation och förhållningssätt till förändringar. Men även där finns det fördelar. Människor med autismspektrumtillstånd är ofta pålitliga och noggranna. De har en förmåga att fokusera intensivt och länge på det som fångar deras intresse och många har ett fantastiskt minne. De är ofta bra på att uppfatta detaljer vilket gör dem till goda felsökare.

Drag av adhd eller autism finns hos alla människor. Men att ha en diagnos innebär att man har betydande problem i vardagen. Men även om man har betydande problem, så skulle jag vilja säga att man också har en betydande tillgång i vardagen. Om man bara får utlopp för sina styrkor. Och då finns det en en poäng med att benämna det funktionsvariation i stället för nedsättning. Samhället är utformat efter den neurotypiska majoriteten. Omgivningens attityd och okunskap är ofta ett större problem än funktionsvariationen i sig. Ett viktigt steg mot en attitydförändring är en ändring av språket.

Jenny Jägerfeld är legitimerad psykolog och författare. Den här krönikan publicerades först i Modern Psykologi 9/2017: Pappersutgåva | För skärm (Google play) | För skärm (Itunes) | Prenumerera

11 kommentarer

 1. Håller helt med dej! Jag tycker att funktionstillstånd är ett bra begrepp. Vi har alla olika funktionstillstånd. Sedan har jag i mitt jobb stött på människor med svår ADHD som tyckt att man skyler över problemen genom att inte benämna det som en funktionsnedsättning. De menar att andra får mera förståelse för deras svårigheter genom att benämna ADHD som en funktionsnedsättning och inte ett funktionstillstånd alternativt funktionsvariation som artikelförfattaren väljer att benämna det.

  Gilla

 2. Kanske dags att ifrågasätt diagnosernas legitimitet när det är så många som verkar fylla kriterierna. Om man omskriver symtomen( livlig, snabb och kreativ) och använder synonymer (livlig, snabb och kreativ)som du skriver om i krönikan blir inte funktionsbortfallet då egentligen ett funktionstillägg?

  Gilla

  1. Adhd är så mycket mer än bara positivt. Jag har många positiva egenskaper men många otroligt jobbiga och väldigt svåra egenskaper. Vredes utbrott. Där jag i stort sett skulle kunna tillochmed skada folk jag älskar (har både knuffat och kastat saker), sagt otroligt fula och elaka saker till folk jag älskar som jag sedan ångrar djupt och mår dåligt över.
   Har super svårt att koncentrera mig och komma igång när det kommer till plugg. Ligger så långt efter i mina studier nu och skoltiden ska vi inte ens tala om.
   Blir alldeles för mycket många gånger ovh det är svårt att stänga av. Är så utmattad efter en dag att jag inte ens orkar prata i telefon med vänner. Familj och vänner har blivit väldigt oroliga många gånger. Att ha ett fint och välorganiserat hem fungerar sällan. Har fått hjälp av mamma samt kompisar många gånger. Tvätt och allt sånt fungerar heller inte som det ska.
   Glömmer saker kooonstant och har så svårt med struktur i min vardag. Kommer försent nästan varje morgon. Har hamnat i livssvackor med depression, panikångestattacker. Fått sånna utbrott att tillochmed skadat mig själv.
   Listan kan göra längre.
   Jag har många toppen sidor, absolut. På jobbet är jag mest omtyckt hos barnen. Jag är fantasifull och kreativ och har vissa gånger så mycket energi att jag delar med mig mycket till människor i min omgivning. Då alla mina känslor är förhöjda visar jag mycket känslor och kärlek till människor i min omgivning.
   Osv.

   Men funktionstillägg när det kommer till vissa saker, absolut. Men absolut INTE enbart tillägg. Mycket svårigheter också.

   Gilla

 3. Förstår inte hur man först ställer en diagnos men sedan inte vågar säga att det är ett handikapp eller funktionshinder.
  Det finns några enkla lösningar på saken, kalla det för vad det är;
  Handikapp eller funktionshinder, beroende hur pass omfattande den är. Och höj samtidigt ribban för vissa handikapp.
  Mindre sjåpande alltså. 😉

  Gilla

 4. Hej.
  Läste dina tankar, ha ha, .blev lite konstig början.
  Vad jag ville säga var att ordet funktionsnedsättning är ett fyrkantigt ord. En benämning. Funktionsvariation är ett ord som beskriver något. Jag har samma inställning som du till innebörden. Har säkert själv ADHD, utan den förmågan som det ger o har givit mig hade jag inte klarat av de tuffa utmaningar som mitt liv bjuder o bjudit på.
  Har en vuxen son som blivit diagnosticerad Asberger. Tycker det är ett vackert ord o hans förmågor o andra mänskliga drag älskar jag. Har arbetat som socialpedagog o massör. Är pensionerad,
  och försöker stötta min son vilket är den stördta av utmaningar. Skam den dom ger mig. Tack för att du delat med dig.
  Önskar dig allt gott i livet. Ska försöka läsa vad du skriver om.

  Gilla

 5. Använder ordet funktions-förutsättning i mitt arbete som pedagog, förälder och medmänniska. Vi har alla våra funktionsförutsättningar och man kan t o m tala om funktionsmöjligheter. Inget är statiskt utan fullt möjligt att förändra och utveckla – och givetvis acceptera, i det senare ligger många förlösande och frigörande möjligheter. Humanistisk syn och tilltro är klara ledstjärnor.

  Gilla

 6. Analyserat din berättelse och det stämmer inte med diagnosen adhd. Om du är nöjd med diagnosen trots allt så är det ju upp till dig. Men helhetsbilden av dina symtom stämmer inte med diagoskriterierna för adhd .

  Gilla

 7. Tack för du delar med sig.
  Får jag dela detta på LinkedIn?
  Hälsningar från Mari mamma till Frida som har ADD

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s