Så klarar ni småbarnsåren

Text:

Bild: Istockphoto

När du tänker på hur du vill vara som partner och sedan jämför det med hur du är – hur stor är diskrepansen? Lite jobbig fråga att svara på kanske, och detta är en bok full av sådana tankeställare. Egentligen riktar den sig till småbarnsföräldrar som glidit isär, och givetvis är den utmärkt om man är där i livet (kanske som ett första steg innan det är dags för parterapi?). Men boken kan absolut läsas även av par utan barn, för den är uppbyggd med belysande fallbeskrivningar som nog väldigt många kan känna igen sig i, oavsett om man pusslar med förskolehämtningar eller ej.

Fallbeskrivningarna med småbarnsföräldrarna i terapi, alla med lite olika typer av problem, känns autentiska och upplägget är pedagogiskt – deras arbete får visa hur man praktiskt kan gå tillväga för att exempelvis våga dela med sig av de ömma punkterna i sin egen historia eller de ”livsregler” man satt upp för sig själv.

Genom paren i terapi påminns vi också om att öva oss på att lyssna i stället för att tolka och att försöka komma åt de mjuka känslorna under ilskan.

Växa tillsammans – att ta hand om relationen under småbarnsåren av Susanna Tagesdotter Hagstrand är utgiven på Natur & Kultur.