Yoga för omvärlden

Text:

Bild: Istockphoto

Yogatrenden håller i sig. Det är många som har upptäckt att de kommer ner i varv, känner sig mer harmoniska och rörliga genom att utöva yoga. Psykologen och forskaren Christina Andersson har nu tillsammans med yogaläraren Sara Granström Powiecki skrivit en bok baserad på både gamla yogaskrifter och psykologisk och medicinsk forskning, i vilken de understryker att yoga håller våra psyken och vår fysik i form. 

Yogahjärnan. Bästa versionen av dig själv – för andras skull av Christina Andersson & Sara Granström Powiecki (Volante)

Men – och detta är bokens poäng – detta är inget vi ”bara” gör för att hålla oss själva i form. Genom att fokusera på yogans relation till den moderna psykologins diskussion om lycka och compassion (medkänsla) visar de att en yogi (en yogautövare) blir en vänligare och mer inkännande person, med större respekt både för sig själv och sina medmänniskor.

Boken går noggrant igenom vad som händer i kroppen när vi lär oss rätt sorts andning och vad som sker både under och efter yogapraktiken. I slutet av boken finns en praktisk del med bilder och beskrivningar för den som hemma vill prova att göra ”yoga för compassion”.