Nytt nummer: Så spökar corona i vår hjärna

Text:

Jag minns läkaren och psykoterapeuten Rigmor Robért från mitt 90-tal – för att jag irriterade mig på henne. Tillsammans med regissören Marianne Ahrne gjorde hon ett par uppmärksammade filmer där de poängterade könsskillnader mellan män och kvinnor på ett sätt som jag inte direkt tyckte låg i framkant.

Och jag minns Knutby från mitt 00-tal: häpnaden inför våldet och den sexuella gränslösheten som gömde sig bakom den frikyrkliga idyllen. Sektmiljöer har alltid fascinerat mig – hur slutna trossystem kan fånga in människor och hur individer kan skapa sina minidiktaturer säger så mycket om vår psykologi.

Därför blev jag så glatt överraskad när Sektpodden dök upp, dels för att det är så underbart att omvärdera företeelser och människor, dels för att den grottar ner sig i och vidgar sektpsykologin.

I podden dissekerar Rigmor Robért och den före detta Knutby-pastorn Emma Gembäck inte bara den bisarra och tragiska historien om Knutbysekten. Rigmor Robért berättar dessutom ingående om hur psykologin och psykoterapin på intet sätt är skyddad från sekttendenser, i hennes fall den jungianska miljön.

Men rörde det sig bara om olika slutna sällskap skulle vi andra kunna nöja oss med att peka finger på avstånd. Nej, den stora kvaliteten i Sektpodden är att den visar hur sektpsykologin i grund och botten handlar om alla de destruktiva mönster som kan finnas i såväl familjer som på arbetsplatser. Så missa inte Ann Lagerströms möte med Rigmor Robért i det nya numret av Modern Psykologi!

I övrigt är det här ett temanummer om hjärnan. Vi tar reda på vad forskarna hittills vet om hur corona-pandemin påverkar våra hjärnor. Du kan också läsa om hur kropp, hjärna och medvetande hänger ihop. Och om ett experiment som jag blir riktigt sugen på att pröva själv – att tillfälligt uppleva att ha en annan persons kropp. Och mycket mer!

God läsning!

Jonas Mattsson, chefredaktör och ansvarig utgivare

UR #9/2020 SOM KOMMER UT I BUTIK 3 NOVEMBER:

”Att jag någonsin mer ska kunna skriva en bok har jag släppt”
Författaren Karin Alvtegen har levt med kroniskt trötthetssyndrom, ME, i sju år.

”Hjärnträning och mindfulness hjälper äldre som haft covid-19”
Så hanterar du pandemin psykiskt.

”De sa att jag var en bakterie som kunde smitta hela rörelsen.”
Läkaren och psykoterapeuten Rigmor Robért om jungianer och andra sektlika grupper.

”För Freud var sexualteorin en befästning mot det ockulta.
Det sena 1800- och tidiga 1900-talet präglades av olika ockulta strömningar.

”Min partner är deprimerad, vad ska jag göra?”
I Fråga psykologen svarar legitimerade psykologer på läsarnas frågor.

Beställ Modern Psykologi här: Prenumerera | Lösnummer